Täysjyväpastan ja tumman pastan ero tulee monelle yllätyksenä

Tiesitkö? Näin makaronia valmistetaan 2:23 Tiesitkö? Näin makaronia valmistetaan
KATSO VIDEO: Näin makaronia valmistetaan Suomessa!

Tumma pasta ja täysjyväpasta eivät tarkoita samaa asiaa. 

Ruokakaupoissa myydään pastaa monissa eri muodoissa ja väreissä. Kuten kesän jättitakaisinvedon yhteydessä huomattiin, perinteinen makaroni on suomalaisille erityisen rakas tuote. Hyvä uutinen on, että suosikkituoteen saatavuus alkaa taas pian normalisoitua.

Vaalean pastan lisäksi kaupoissa on saatavilla myös tummempia pastavaihtoehtoja. Hyllyistä voi löytää sekä tummaa pastaa että täysjyväpastaa. Nämä kaksi pastatuotetta eivät suinkaan ole sama asia. Tiedätkö, mitä eroa on tummalla pastalla ja täysjyväpastalla?

Tumman pastan ja täysjyväpastan ero

Täysjyväpastaa valmistetaan täysjyväjauhoista. Jauhot sisältävät jyvän kaikki osat, eli jauhatuksessa jyvästä ei ole poistettu mitään eikä siihen ole lisätty mitään.Kaikki ravintoaineet säilyvät, kuten ne ovat vehnän jyvässä, eli mukana ovat ydinosa, alkio ja lesekerrokset. Pastaa saa sanoa täysjyväpastaksi, kun vähintään puolet käytetyistä jauhoista on täysjyvää.

Tumma pasta valmistetaan sen sijaan tummista jauhoista, joka on jyvän välikerrosta. Jauhoissa on osa alimmista kuorikerroksista (leseestä) ja aleuronikerroksesta, mutta ei alkiota. Tummassa jauhossa on käytännössä tiivistettynä jyvän ravintorikkaus.Siksi siinä on täysjyvää enemmän muun muassa proteiinia, kivennäisaineita ja B-ryhmän vitamiineja.

Pieni ero kuitupitoisuudessa

Tumman pastan ja täysjyväpastan kuitupitoisuudessa ei sen sijaan ole juurikaan eroa. Suomessa valmistetuista tuotteista Esimerkiksi Torinon täysjyvämakaronissa on kuitua 8 grammaa sataa grammaa kohden ja tummassa makaronissa vastaavasti 6 grammaa. 

Myllyn Paras täysjyväisessä fusillimakaronissa kuitua on 8,2 grammaa ja tummassa makaronissa 7 grammaa.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat