Lue lista raaka-aineista, joihin painonpudottajan kannattaa suhtautua pienellä varauksella!
Korkea kalorimäärä on sinänsä toisarvoista, jos ruoka on muuten terveellistä ja ravitsevaa. Jos tavoitteenasi on kuitenkin pudottaa painoa, joudut kiinnittämään huomiota myös terveellisiksi miellettyjen ruokien syömistahtiin. Listasimme 13 ruokaa, joissa on terveellisyydestään huolimatta yllättävän korkea määrä kaloreita.
Avokado
Avokadossa on paljon kuituja, hyviä rasvoja ja antioksidantteja. On ehdottomasti suositeltavaa lisätä ruokavalioon vähän avokadoa. Avokado on positiivisesta maineestaan huolimatta yllättävän kaloripitoinen herkku: yksi avokado voi sisältää jopa 300 kaloria. Lisää avokadoa huoletta salaatin joukkoon, mutta älä popsi kolmea avokadoa päivässä tavallisten aterioidesi päälle.
Pähkinät
Pähkinöissä on paljon terveellisiä omega 3 -rasvahappoja, E-vitamiinia, proteiinia ja kuitua, mutta ikävä kyllä myös paljon kaloreita. Esimerkiksi sadassa grammassa manteleita on yli 600 kaloria. Voit napostella pähkinöitä aina välillä, mutta älä ota pähkinäpussillisesta päivittäistä tapaa!
Kuivatut hedelmät
Kuivatut hedelmät sisältävät ihan saman ravintosisällön, kuin tuorekin hedelmä, niistä on vain poistettu vesi. Tämän vuoksi niiden kalorimäärä moninkertaistuu niiden painoon nähden. Esimerkiksi 100 grammassa rusinoita on melkein 300 kaloria. Mikset söisi kuivatun hedelmän sijasta tuoretta versiota? 100 grammassa viinirypäleitä on vain 70 kaloria.
Tumma suklaa
Tumman suklaan terveyshyötyjä on hehkutettu jo pitkään. On kuitenkin huomattavan tärkeää, millaista tummaa suklaata syöt. Mitä korkeampi kaakaopitoisuus suklaassa on, sitä vähemmän siinä on sokeria. Jos haluat silloin tällöin herkutella tummalla suklaalla, valitse mahdollisimman kaakaopitoinen suklaapatukka.
Smoothiet
Kauppojen hyllyt ovat täynnä muka-terveellisiä smoothiepulloja, joissa luvataan kissan kokoisilla kirjaimilla, että ne eivät sisällä lisättyä sokeria. Oletko koskaan miettinyt, miksi ne silti maistuvat niin makealta? Yhteen smoothiepulloon puristetaan ja prosessoidaan niin paljon hedelmää, että hedelmässä luontaisesti olevaa hedelmäsokeria eli fruktoosia päätyy pulloon melkoinen määrä. Fruktoosi on ihan yhtä epäterveellistä sokeria kuin tavallinen sakkaroosi.
