Tiesitkö? Näin eri mausteet ja yrtit vaikuttavat terveyteesi
Käytätkö paljon mausteita ja yrttejä ruoanlaitossa? Ehkä kannattaisi, sillä niistä on hurjasti hyötyä myös terveydellesi.
Mausteet tuovat ruokiin oman lisänsä maun puolesta, mutta niistä on myös hyötyä terveydellesi. Tiesitkö näitä Dummies-sivuston kokoamia faktoja erilaisista mausteista ja yrteistä?
Inkivääri
Inkivääriä on pitkään käytetty kansanlääkkeenä hoitamaan kaikkea flunssasta ummetukseen. Inkivääriä voi käyttää tuoreena tai jauhettuna. Vaikka tuoreen ja jauhetun inkiväärin makuero on huomattava, ne voivat korvata resepteissä toinen toisensa. Yleisesti ottaen voit korvata 1/8 teelusikallista jauhettua inkivääriä ruokalusikallisella tuoretta, raastettua inkivääriä tai päinvastoin.
Rosmariini
Rosmariini on hyvä antioksidanttien lähde. Rosmariinia käytetään paljon Välimeren ruoissa ja usein se on myös pääainesosa italialaisruokien mausteseoksissa. Rosmariinilla voit maustaa keitot, tomaattipohjaiset kastikkeet, leivät ja runsasproteiiniset ruoat, kuten siipikarjan, naudanlihan ja lampaan.
Rosmariinista saattaa olla apua esimerkiksi kehon puhdistuksessa, ruoansulatushäiriössä ja ilmavaivoissa sekä ruokahaluttomuudessa.
Kurkuma
Kurkuma on yksi ainesosista, jotka antavat curry-ruoille niiden keltaisen värin ja tunnistettavan maun. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on huomattu olevan antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.
Chili
Chilit sisältävät kapsaisiinia, jonka ansiosta chilimausteet voivat olla avuksi esimerkiksi ruoansulatusongelmissa. Chilipaprikat sisältävät runsaasti myös C- ja E-vitamiineja.
Valkosipuli
Valkosipuli sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä, kuten arginiinia, flavonoideja, rikkiä ja seleeniä. Valkosipulin vaikuttava yhdiste, antibioottinen allisiini, antaa valkosipulille sen ominaisen tuoksun. Allisiinia kehittyy, kun valkosipulin kynnet pilkotaan tai murskataan.
Useat tutkimukset osoittavat, että valkosipulin runsas käyttö ruokavaliossa voi vähentää riskiä sairastua useisiin syöpiin. Lisäksi valkosipuli edistää kehon puhdistumista ja voi myös olla hyödyksi vastustuskyvylle ja auttaa madaltamaan verenpainetta.
Piparminttu
Piparminttua on käytetty tuhansia vuosia muun muassa auttamaan ruoansulatushäiriöissä ja lievittämään kramppeja. Se voi myös auttaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin ja jopa ruokamyrkytykseen. Piparmintulla vaikuttaisi olevan myös lihaksia rentouttavia ominaisuuksia. Piparminttu voi myös helpottaa kurkun kipeyttä.
VINKKI: Piparminttuteestä voi olla apua vatsan ongelmiin. Keitä kuivattuja piparmintunlehtiä vedessä tai lisää tuoreita lehtiä kiehuvaan veteen ja hauduta muutama minuutti.
KATSO RESEPTI: Valkosuklaa-piparminttumousse
Kamomilla
Kamomillalla uskotaan olevan paljon terveyshyötyjä ja sitä onkin läpi historian käytetty hoitamaan monia vaivoja. Kamomillan uskotaan auttavan esimerkiksi univaikeuksien kanssa. Jos kärsit univaikeuksista, juo vahvaa kamomillateetä hieman ennen nukkumaanmenoa.
Kamomillatee saattaa auttaa myös ruoansulatusongelmiin.
Lähde: Dummies
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan