Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

7 hämmästyttävää faktaa, joita et tiennyt valkosipulista

Shutterstock
Julkaistu 11.10.2016 12:01

MTV LIFESTYLE

Valkosipuli on tuhansia vuosia vanha mauste- ja lääkekasvi. Tiesitkö sinä nämä faktat valkosipulista?

1. Terveellisintä tuoreena

Valkosipuli on erittäin herkkä ja menettää paistettaessa suuren osan hyödyllisistä ravinteistaan. Suosi siis tuoretta valkosipulia, jos haluat saada siitä kaiken ravitsevan hyödyn irti!

2. Valkosipuli on luonnon oma antibiootti

Valkosipulilla on puhdistettu haavoja, helpotettu yskää ja torjuttu vilustumista. Amerikkalaistutkimuksen mukaan valkosipulin sisältämä rikkivety voi olla jopa 100 kertaa tehokkaampi lääke tuhoamaan kampylobakteereita kuin esimerkikisi yleiset antibiootit erytromysiini ja siprofloksasiini.

3. Sitruuna tekee valkosipulin mausta täydellisen

Hienonnettua valkosipulia voi kokeilla liottaa 10 minuuttia sitruunamehussa.

– Raa'an valkosipulin vahva maku tulee sen sisältämästä yhdisteestä, allisiinista. Allisiinia muodostuu heti, kun valkosipulin kynnen solut rikkoutuvat ja muodostuminen jatkuu edelleen, jos valkosipulin antaa seistä pöydällä pilkottuna. Sitruunahappo sen sijaan muuntaa allisiinin täyteläisemmiksi yhdisteiksi. Samoja, allisiinia miedompia yhdisteitä muodostuu, kun valkosipulia paistetaan, Americas Test Kitchenin kokit kertovat.

4. Silppua valkosipuli hienoksi

Oikein pieneksi silputtu valkosipuli tuoksuu voimakkaammin kuin pilkottu, koska tuoksuvia, sydämelle terveellisiä tiosulfinaatteja muodostuu silloin, kun valkosipulinkynttä leikataan. Mitä enemmän sitä leikataan, sitä enemmän sydänystävällisiä yhdisteitä muodostuu. Tiosulfinaatit auttavat estämään verihiutaleita takertumasta toisiinsa estäen näin myös tukkeumia valtimoissa.

5. Valkosipulia on käytetty myös valuuttana

Mongolivaltakunnan aikana valkosipuli oli niin arvokasta, että sitä käytettiin jopa valuuttana!

Pieniä miinuksia..

6. Mistä johtuu se, että valkosipulia syönyt löyhkää?

Valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys johtuu kolmesta eri ainesosasta: rikkivedystä, metaanitiolista sekä dimetyylisulfidista. Nämä yhdisteet voivat jopa lisätä suussasi jo olevien mikrobien määrää ja aiheuttaa näin haisevaa hengitystä.

7. Valkosipulia syöneen ihokin löyhkää

Valkosipulin sisältämät yhdisteet pääsevät myös verenkiertoon, joten henkesi ei välttämättä ole ainoa joka haisee pahalta, vaan tuoksahdus voi päästä ulos ihohuokosistakin.

3:16Valkosipuli-kinkkupasta

Lähteet: America's Test Kitchen, Cooking Light, Yrttitarha, Kotimaiset Kasvikset 

Lisää aiheesta:

Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuunTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäRuoat, jotka parantavat vastustuskykyäsi – näitä kannattaa syödä!Parantaa krapulan ja tekee onnelliseksi! Tiesitkö näitä hätkähdyttäviä faktoja kotimaisesta terveyspommista?Kahdeksan outoa ruokamyyttiä, joissa onkin oikeasti perää
ValkosipuliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Valkosipuli
  • 25.01.202411:11
    Ruoka

    Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun

  • 24.11.202308:32
    Ruoka

    Testissä TikTokin suosittu valkosipulikikka – elämää helpottava vai sittenkin typerä?

  • 15.01.202312:55
    Ruoka

    Täydellinen lohturuoka syntyy vaivattomasti – Harri Syrjänen ylistää valkosipulipastaansa: "Jo liian helppo"

  • 27.08.202217:25
    Ruoanlaitto

    Aikaa säästävä valkosipuliniksi: Voit unohtaa pilkkomisen jopa vuodeksi!

  • 05.02.202217:56
    Ruoka

    Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen