Tiedätkö, mistä siskonmakkarakeitto on saanut nimensä?

siskonmakkarakeitto
Milloin söit viimeksi siskonmakkarakeittoa? shutterstock

Siskonmakkarakeitto on monelle suomalaiselle tuttu klasikkoruoka, mutta mistä tämän suosikkisopan nimi oikeastaan juontaa juurensa?

Siskonmakkarakeitto tunnetaan niin lämmittävänä kotitekoisena soppana kuin koulu- ja valmisruokanakin. Raakamakkarapyöryköistä valmistuva klassikkokeitto jakaa varmasti mielipiteet, mutta sopalla on silti vannoutunut fanikuntansa.

Mistä siskonmakkaroiden nimi tule?

Miksi näitä keiton pieniä palleroita oikestaan kutsutaan siskonmakkaroiksi? Nimen alkuperä juontaa juurensa Ruotsiin.  Kerroimme vuonna 2020 tarkemmin siskonmakkaroiden etymologiasta. Aiheeseen perehtyi aikoinaan jo edesmennyt Jaakko Rahola, joka ylläpiti netissä tunnettua Raholan ruokasanastoa. 

Siskonmakkarat tehtiin ennen muinoin lampaan suoleen, ja niitä valmistettiin vain talvisaikaan säilyvyyden takaamiseksi. 

– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, Rahola selvensi sanakirjassaan nimen alkuperää.

Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on Ruotsin kautta tullut Suomeen sana siskonmakkara. Suomessa siskonmakkarat viittaavat nimenomaan raakamakkaraan. 

Vanha valmistustapa siskonmakkarakeittoon

Raholalla oli myös takataskussaan oiva valmistusvinkki siskonmakkaroille. Yleensä siskonmakkarakeitto tehdään "lypsämällä" makkaroista palleroita keittoon, mutta Raholan äiti valmisti keiton toisella tavalla.

Hän pani makkarat kokonaisina kiehuvaan liemeen ja leikkasi ne sitten saksien kärjillä parin sentin palasiksi. 

– Tämä tapa edellyttää tietysti, että makkarat ovat luonnonsuolessa tai ainakin syötäväksi kelpaavassa keinosuolessa. Muovisuoli ei ole ruokahalua kiihottavaa syötävää.

Nappaa tästä klassisen siskonmakkarakeiton ohje: Perinteinen siskonmakkarakeitto

Katso myös video: Grillimakkarat Halpa vs. kallis -sarjan vertailussa

Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän? 6:45
Mikä on paras grillimakkara?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.