Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tämä on siskonmakkaroiden todellinen merkitys – yllättävä tieto ruokalajista ja perinteisen siskonmakkarakeiton resepti

shutterstock
Julkaistu 06.10.2020 09:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö, miksi siskonmakkaroita oikeastaan kutsutaan siskonmakkaroiksi? Lue hauskat faktat legendaarisesta ruokalajista ja nappaa perinteinen resepti. 

Videolla: Paras tapa valmistaa nakkikeitto? Kari Aihisella on valttikortti takataskussaan – salainen ainesosa, joka maksaa vain pari euroa. 

Siskonmakkarakeitto on legendaarinen arkiruoka, joka maistuu suomalaisille ympäri vuoden. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä ruokalajin nimi oikeastaan tulee? Miksi raakamakkarapyöryiköitä kutsutaan siskonmakkaroiksi? Makkaroiden nimi ei viittaa siskoihin tai sisaruksiin. 

Siskonmakkaroiden nimi on lainattu

siskonmakkarakeittoshutterstock

Vuonna 2016 edesmenneen Jaakko Raholan tunnetussa ruokasanastossa selvitetään siskonmakkaroiden todellinen merkitys. Raholan mukaan siskonmakkara on alunperin lampaan suoleen, mutta nykyisin "valitettavan usein keinosuoleen tehty raakamakkara".

Makkaroita valmistettiin ennen vanhaa vain talvisaikaan, sillä ne säilyivät huonosti, kun koneellistä jäähdytystä ei ollut vielä olemassa. Siskonmakkaroiden nimi tulee meille monen eri kielen kautta. 

– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, jo edesmennyt Rahola selvensi nimen alkuperää sanakirjassaan.

Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on ruotsin kautta tullut suomeen sana siskonmakkara, joka meillä aina on raakamakkaraa.

– Eräät lukijat eivät ole uskoneet tähän, vaan ovat arvelleet, että makkaran ruotsalainen nimi olisi kuitenkin ollut syskonkorv eli "sisarusmakkara", mutta kielitieteilijät ovat eri mieltä. Ei minunkaan mielestäni ole mitään syytä uskoa 'sisaruksiin, Rahola tarkensi vielä.

Paras tapa valmistaa siskonmakkarakeitto? 

Raholalla oli myös takataskussaan oiva valmistusvinkki siskonmakkaroille. Yleensä siskonmakkarakeitto tehdään "lypsämällä" makkaroista palleroita keittoon, mutta Raholan äiti valmisti keiton toisella tavalla. Hän pani makkarat kokonaisina kiehuvaan liemeen ja leikkasi ne sitten saksien kärjillä parin sentin palasiksi. 

– Kuori jää keittoon ja syömä pursuaa laajetessaan hauskasti makkaranpätkien päistä. Tämä tapa edellyttää tietysti, että makkarat ovat luonnonsuolessa tai ainakin syötäväksi kelpaavassa keinosuolessa. Muovisuoli ei ole ruokahalua kiihottavaa syötävää! 

Katso resepti: Perinteinen siskonmakkarakeitto

Lue myös: "Yli 30 vuotta meni, että tajusin" – tiedätkö, mitä pyttipannun nimi oikeasti tarkoittaa?

Lähde: Raholan ruokasanasto

Lisää aiheesta:

Tiedätkö, mistä siskonmakkarakeitto on saanut nimensä?Milloin söit viimeksi stroganoffia? Tätä et ehkä tiennyt legendaarisesta liharuoasta: "Nykyajan nuoriso tuskin tietää"Totuus hittiruoasta – tästä siskonmakkarakeiton nimi oikeasti tuleeTiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Radikaali muutos reseptissä, nimellä yllättävä tausta – tiesitkö näitä faktoja 55 vuotta täyttävästä HK:n Sinisestä?Resepti vaihtui radikaalisti, suosio säilyi – tässäkö HK:n Sinisen menestyksen salaisuus?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy