Tiesitkö? Tämä on siskonmakkaroiden todellinen merkitys – yllättävä tieto ruokalajista ja perinteisen siskonmakkarakeiton resepti

siskonmakkarakeitto
shutterstock

Tiedätkö, miksi siskonmakkaroita oikeastaan kutsutaan siskonmakkaroiksi? Lue hauskat faktat legendaarisesta ruokalajista ja nappaa perinteinen resepti. 

Videolla: Paras tapa valmistaa nakkikeitto? Kari Aihisella on valttikortti takataskussaan salainen ainesosa, joka maksaa vain pari euroa. 

Siskonmakkarakeitto on legendaarinen arkiruoka, joka maistuu suomalaisille ympäri vuoden. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä ruokalajin nimi oikeastaan tulee? Miksi raakamakkarapyöryiköitä kutsutaan siskonmakkaroiksi? Makkaroiden nimi ei viittaa siskoihin tai sisaruksiin. 

Siskonmakkaroiden nimi on lainattu

Vuonna 2016 edesmenneen Jaakko Raholan tunnetussa ruokasanastossa selvitetään siskonmakkaroiden todellinen merkitys. Raholan mukaan siskonmakkara on alunperin lampaan suoleen, mutta nykyisin "valitettavan usein keinosuoleen tehty raakamakkara".

Makkaroita valmistettiin ennen vanhaa vain talvisaikaan, sillä ne säilyivät huonosti, kun koneellistä jäähdytystä ei ollut vielä olemassa. Siskonmakkaroiden nimi tulee meille monen eri kielen kautta. 

– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, jo edesmennyt Rahola selvensi nimen alkuperää sanakirjassaan.

Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on ruotsin kautta tullut suomeen sana siskonmakkara, joka meillä aina on raakamakkaraa.

– Eräät lukijat eivät ole uskoneet tähän, vaan ovat arvelleet, että makkaran ruotsalainen nimi olisi kuitenkin ollut syskonkorv eli "sisarusmakkara", mutta kielitieteilijät ovat eri mieltä. Ei minunkaan mielestäni ole mitään syytä uskoa 'sisaruksiin, Rahola tarkensi vielä.

Paras tapa valmistaa siskonmakkarakeitto? 

Raholalla oli myös takataskussaan oiva valmistusvinkki siskonmakkaroille. Yleensä siskonmakkarakeitto tehdään "lypsämällä" makkaroista palleroita keittoon, mutta Raholan äiti valmisti keiton toisella tavalla. Hän pani makkarat kokonaisina kiehuvaan liemeen ja leikkasi ne sitten saksien kärjillä parin sentin palasiksi. 

– Kuori jää keittoon ja syömä pursuaa laajetessaan hauskasti makkaranpätkien päistä. Tämä tapa edellyttää tietysti, että makkarat ovat luonnonsuolessa tai ainakin syötäväksi kelpaavassa keinosuolessa. Muovisuoli ei ole ruokahalua kiihottavaa syötävää! 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja