Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellinen trendiherkku sopii moneen – kokeile vaikkapa hodarin täytteenä!

Korealainen ruoka kiinnosta myös Suomessa.
Korealainen ruoka kiinnosta myös Suomessa. Shutterstock
Julkaistu 03.03.2018 17:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Korealainen ruoka on trendikkäämpää kuin koskaan ennen, samoin kuin kyseisen keittiön peruspilari, kimchi. Tällä kertaa tästä hapatetusta lisukkeesta valmistuu raikas ja keväinen versio. 

Hapatetusta kiinankaalista valmistetusta ruokalajista, kimchistä, voidaan puhua lähes Korean kansallisruokana. Korealaisilla aterioilla kimchiä nautitaan niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisella, ja kyseisestä ruokalajista on olemassa yli kaksisataa erilaista versiota. 

Oikea kimchi valmistetaan fermentoimalla

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreen Street Food Korea -kirjan mukaan kimchi on korealaisten itsensä mielestä maailman terveellisintä ruokaa, joka edesauttaa ruoansulatusta ja ehkäisee jopa syöpää.

Vitamiineja kimchissä on niin paljon, että pieni kulhollinen kattaa koko päivän tarpeet. Kun puhutaan kimchin valmistuksesta, tähän on korealaisten mukaan olemassa kaksi tapaa: oikea ja väärä.

Oikeaan kimchiin ei lisätä sitruuna- tai maitohappoa, vaan se valmistetaan fermentoimalla, eli käymällä. Perinteinen kiinankaali-kimchi maustetaan valkosipulilla, gochugarua-chilillä ja inkiväärillä, mutta kimchiä voidaan valmistaa myös ilman tulisuutta.

kimchi perinteinen korea
Erilaisia muunnelmia kimchistä löytyy parisataa.Shutterstock

Vesikimchi on väriltään keväisen vihreä, ja sitä voi käyttää perinteisen kimchin tapaan vaikkapa hot dogin täytteenä. 

Vesikimchi

5 dl kiinankaalia pestynä ja leikattuna muutaman sentin pätkiksi
4 kevätsipulin vartta 3 cm:n pätkissä
10 cm:n pala retikkaa kuorittuna ja viipaloituna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja viipaloituna
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
5 dl vettä

Pese ja leikkaa kaikki vihannekset paloiksi ja sekoita keskenään kulhossa. Lisää joukkoon suola ja sekoita. Anna maustua huoneenlämmössä noin 45 minuuttia ja painele talouspaperilla kevyesti vihannesten pinnalle ilmaantunut vesi pois.

Laita vihannekset tiiviiseen kannelliseen astiaan tai muovipussiin. Sekoita sokeri veden joukkoon ja kaada neste suolattujen vihannesten päälle ja sulje astia. Anna tekeytyä kylmässä pari kolme tuntia tai yön yli.

Lähde: Street Food Korea, Mikko Takala ja Sami Rekola, Otavan Kirjapaino 2018.

***

7:27Miltä Suomen ruokakulttuuri näyttää tänäpäivänä?

Lisää aiheesta:

Ruoka, joka tekee ihmeitä suolistolle ja auttaa jopa laihtumaan – oletko maistanut?Yhdellä raaka-aineella saat elämäsi parhaita kanansiipiäMasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Kung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäKorealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?Joulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?