Terveellinen trendiherkku sopii moneen – kokeile vaikkapa hodarin täytteenä!

kimchi
Korealainen ruoka kiinnosta myös Suomessa. Shutterstock

Korealainen ruoka on trendikkäämpää kuin koskaan ennen, samoin kuin kyseisen keittiön peruspilari, kimchi. Tällä kertaa tästä hapatetusta lisukkeesta valmistuu raikas ja keväinen versio. 

Hapatetusta kiinankaalista valmistetusta ruokalajista, kimchistä, voidaan puhua lähes Korean kansallisruokana. Korealaisilla aterioilla kimchiä nautitaan niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisella, ja kyseisestä ruokalajista on olemassa yli kaksisataa erilaista versiota. 

Oikea kimchi valmistetaan fermentoimalla

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreen Street Food Korea -kirjan mukaan kimchi on korealaisten itsensä mielestä maailman terveellisintä ruokaa, joka edesauttaa ruoansulatusta ja ehkäisee jopa syöpää.

Vitamiineja kimchissä on niin paljon, että pieni kulhollinen kattaa koko päivän tarpeet. Kun puhutaan kimchin valmistuksesta, tähän on korealaisten mukaan olemassa kaksi tapaa: oikea ja väärä.

Oikeaan kimchiin ei lisätä sitruuna- tai maitohappoa, vaan se valmistetaan fermentoimalla, eli käymällä. Perinteinen kiinankaali-kimchi maustetaan valkosipulilla, gochugarua-chilillä ja inkiväärillä, mutta kimchiä voidaan valmistaa myös ilman tulisuutta.

Vesikimchi on väriltään keväisen vihreä, ja sitä voi käyttää perinteisen kimchin tapaan vaikkapa hot dogin täytteenä. 

Vesikimchi

5 dl kiinankaalia pestynä ja leikattuna muutaman sentin pätkiksi
4 kevätsipulin vartta 3 cm:n pätkissä
10 cm:n pala retikkaa kuorittuna ja viipaloituna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja viipaloituna
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
5 dl vettä

Pese ja leikkaa kaikki vihannekset paloiksi ja sekoita keskenään kulhossa. Lisää joukkoon suola ja sekoita. Anna maustua huoneenlämmössä noin 45 minuuttia ja painele talouspaperilla kevyesti vihannesten pinnalle ilmaantunut vesi pois.

Laita vihannekset tiiviiseen kannelliseen astiaan tai muovipussiin. Sekoita sokeri veden joukkoon ja kaada neste suolattujen vihannesten päälle ja sulje astia. Anna tekeytyä kylmässä pari kolme tuntia tai yön yli.

Lähde: Street Food Korea, Mikko Takala ja Sami Rekola, Otavan Kirjapaino 2018.

***

Miltä Suomen ruokakulttuuri näyttää tänäpäivänä? 7:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.