Mainos

MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”

Ruoka on varma reitti sydämeen, joten nappaa omaksi keittiömestareiden luottoreseptit ystävänpäiväseuralaisen tai läheisten sykähdyttämiseksi.

Miten ruoalla voisi hurmata? Tähän kysymykseen vastaukset antoivat ystävänpäivän kunniaksi MasterChef Suomi  -tuomarit Henri Alén, Kari Aihinen ja Helena Puolakka.

Henri Alénin maailman parhaassa tiramisussa yhdistyy klassisuus, kielen vievä makumaailma ja yksinkertaisuus, mikä tekee reseptistä vastustamattoman kokemattomallekin kokille.

Tiramisu on täydellinen ystävänpäivän jälkiruoka, sillä sen voi tehdä ennakkoon tekeytymään ja huomion voi valmistuksen jälkeen siirtää aivan muuhun – kuten seurusteluun. Keittiömestari ja ravintoloitsija Alén onkin käyttänyt tätä reseptiä vuosien varrella paljon, eikä suotta.

— En ole suuri makean ystävä, mutta tässä tiramisussa on makeutta juuri sopivasti. Resepti on helppo, nopea ja oikeat ainesuhteet tekevät siitä hurmaavan hyvää! tiivistää Alén.

Henkan maailman paras tiramisu

1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

3 kananmunaa 

½ dl sokeria

1 pkt (250 g) mascarponejuustoa

200 g Savoiardi-keksejä 

Koristeeksi päälle kaakaojauhetta ja tuoretta minttua


Keitä voimakasta espressokahvia tai suodatinkahvia.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon mascarpone-juusto. 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele valkuaisvaahto mascarpone-seoksen joukkoon.

Paloittele keksejä annoskuppien tai isomman vuoan pohjalle ja kostuta keksit kahvilla. Kaada mascarpone-seos keksien päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti. 

Koristele kaakaojauheella ja mintulla ennen tarjoilua.

Kari Aihisen hurmauspasta on simppeli, mutta satavarmasti hyvänmakuinen resepti, johon tarvitsee vain muutamia perusraaka-aineita.

Pasta on Aihiselle myös henkilökohtaisesti tärkeä, sillä se on kulkenut mukana ”takuuhyvänä” reseptinä jo kohta 30 vuotta, mutta jaksaa edelleen sytyttää pastamieheksi tunnustautuvan keittiömestarin makuhermoja. Aihinen korostaa, ettei onnistuneeseen kokkaukseen tarvitse löytää juuri reseptissä mainittuja osterivinokkaita.

— Sieneksi voi valikoitua vaikka portobelloa, kanttarellia tai siitakkeita, mutta ammattilaisena neuvoisin käyttämään kuitenkin tuoretta ja freesaamaan sieniä pitkään melko miedolla lämmöllä, jotta sienten umaminen maku saadaan loistamaan. Pastaa voisi suositella erityisesti sellaiseen hetkeen, kun haluaa keskittyä keittiössä hääräämisen sijaan ruoan ympärillä oleviin asioihin, kuten ihmisiin ja seurusteluun.

— Tämän reseptin äärellä ei tarvitse murehtia onnistuuko ruoka vai ei, sillä se maistuu aina huippuhyvälle. Ja jos haluat nostaa pastan seuraavalle tasolle, niin tryffeliä vain päälle, vinkkaa Aihinen.

Kapen lempipasta: Spaghetti aglio e olio con funghi

150-200 g spagettia

1 l vettä

20 g merisuolaa

½ dl pastan keitinvettä

150 g osterivinokkaita

Puolikas makea sipuli tai salaattisipuli

2-3 pientä valkosipulinkynttä

½ dl oliiviöljyä

Suolaa ja mustapippuria

1 dl parmesaania

2-3 rkl lehtipersiljaa

Keitä spagetti reippaasti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Ota talteen hiukan pastan keitinvettä.

Revi osterivinokkaat pienemmiksi. Halkaise sipuli, poista kanta ja viipaloi sipulin puolikas. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuelti.

Kaada öljy pannulle siten, että pohja peittyy. Kuumenna öljy ja paista sienet rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sipuli ja valkosipuli, kuullota kevyesti. Kippaa spagetti pannulle ja sekoita. Notkista pastan keitinvedellä. Lisää lopuksi parmesaani ja persilja. Mausta suolalla ja tarjoa heti.

Huom! Moni kotikokki lisää valkosipulin liian kuumaan öljyyn ja liian varhaisessa vaiheessa ruoanlaittoa. Kärähtäneen valkosipulin maku on kitkerä – ja pasta auttamatta pilalla. Kun lisäät valkosipulin vasta loppuvaiheessa, se tuoksuu huumaavalta ja paahtuu vain kevyesti.

Helena Puolakan mausteiset häränhännät ovat talviruokaa parhaimmillaan ja tekevät takuulla vaikutuksen illallispöydässä.

Häränhäntä voi olla vieraampi raaka-aine kotikokin keittiössä, mutta resepti on yksinkertainen ja siitä muodostuu suussa sulava herkku pitkän haudutuksen päätteeksi. Tämä resepti sopii ystävänpäiväpöytään täydellisesti, sillä esivalmisteluiden jälkeen suurimman ja pisimmän työn tekee uuni, jossa hännät muhivat yön yli.

— Kun haluan yllättää rakkaimman, pitkälle esivalmisteltu ruoka tekee illasta onnistuneen. Minusta on myös ihana kypsentää yön yli uunissa hauduttamalla. Upea ruoan tuoksu herättää silloin juhlapäivää varten, vaikka se nautittaisiinkin vasta illan hämärtyessä, Helena tunnelmoi.

Keittiömestari vinkkaa, että häränhäntien kylkeen sopii mainiosti rapea vihreä salaatti, spelttihelmet, ryytisinappi, ranskankerma sekä seuraksi täyteläinen Rhonen punaviini.

Helenan mausteiset häränhännät

6 kpl häränhäntiä n. 10 cm läpimitaltaan, mahdollisimman samankokoisina

2 porkkanaa

10 pientä salottisipulia

¼ juuriselleri

2 valkosipulin kynttä

500 ml täyteläistä punaviiniä

1 säilykepurkki kirsikkatomaatteja

1 rkl ras el hanout-maustetta

1 rkl fenkolin siemeniä

tuoretta timjamia muutama oksa

suolaa

pippuria myllystä


Mausta hännät suolalla ja pippurilla ja jauhota kevyesti, myös gluteeniton jauho käy.

Ruskista leikkuupinnat padassa kullanruskeiksi keskilämmöllä, nosta pois padasta ja kiehauta padassa 200 ml punaviiniä. Säilytä viini kypsentämistä varten, putsaa pata.

Pilko porkkanat 3-5 osaan koosta riippuen ja karamellisoi ne padassa kevyen oliiviöljyn kera.

Lisää kokonaiset salottisipulit, kuutioitu selleri sekä valkosipuli ja lopuksi mausteet.

Poista kasvikset padasta ja laita häränhännät pohjalle, lisää kasvikset päälle.

Lisää punaviini kuumaan pataan ja anna kiehahtaa, lisää sen jälkeen purkkitomaatit sekä lihalientä juuri sen verran, että ainekset peittyvät.

Laita kansi päälle, jos ei ole kantta niin myös tiukka folio sopii. Aseta uuniin 150 asteeseen yhdeksi tunniksi. Tarkista nesteen määrä ja varmista, että ainekset peittyvät nesteeseen. Mausta suolalla, laske lämpötila 90 asteeseen ja anna hautua läpi yön.

MasterChef-tuomarit painottavat kokkaamisen ja ruokailun sosiaalista, ihmisiä yhdistävää puolta, jonka voisi nostaa tärkeänä muistutuksena jokaiseen ruokapöytään näin ystävänpäivänä.

Henri Alénille ruoka onkin paljon enemmän kuin työväline.

— Varsinkin näin koronan jälkimainingeissa on todettava, että mikään ei voita sosiaalista kanssakäymistä ja yhteistä ruokailua ihmisten kesken. Paljon henkilökohtaisempaa asiaa ei voi toiselle antaa kuin yhteinen ruokailuhetki! Nämä ovat niitä tilaisuuksia, jolloin saa puhelimet, vempeleet ja huolet jäädä: silloin keskitytään rakkaimpiin ja annetaan ruoan säestää tilannetta.

Helena Puolakkakin luottaa vankkumattomasti sanontaan ”ruoka on tie sydämeen”. Hänelle ruokailu on yhdessäolon hetki, jossa kohdataan toiset ja annetaan aikaa. Silloin voi jakaa ilot ja surut rakkaimman kanssa. Yhteinen ateria voikin parhaimmillaan luoda tilan pysähtymiseen ja mahdollistaa keskittymisen hetkeen – sama pätee jo ruoan valmistukseen.

Myös Aihinen korostaa, ettei kokkauksen pitäisi olla suoritus, vaan se voisi olla mahdollisuus nauttia yhdessäolosta uudella tavalla.

— Ei tarvitse olla aina gurmeeta tai jotain kikkailuja ollakseen aidosti hyvää. Intohimo ja palava liekki tekemiseen riittää keittiössä - kyllä hyvä fiilis keittiössä näkyy sitten lopputuloksena lautasellakin. Tärkeintä olisi, että kaikki mitä on ruoan ympärillä, tunnelma ja ihmiset, on keskiössä eikä niinkään se, onnistuuko kokkaus täydellisesti tai että onko lautasella jotain erityisen taidokasta.

MasterChef Suomi -tuomareiden vinkit ystävänpäivän viettoon

Kape

  • Panosta ruokajuomaan ja kokeile rohkeasti jotain uutta. Laatu määrän edelle erityisen päivän kunniaksi, joten kympin tonkkaviinit voisi jättää ystävänpäivänä välistä. Pieni panostus voi johtaa siihen, että kaikki löytävät uusia kokemuksia ja nauttivat.

Henkka

  • Panosta kokonaisuuteen aina ruoanlaittamisesta syömiseen. Ota aikaa siis keittiöön ja tee myös kokkaushetkestä nautinnollinen.

Helena

  • Ystävänpäivään liittyy paineita, vaikka parasta on vain yhdessäolo. Valmista ateria yllätyksenä etukäteen, jolloin seurustelulle jää varmasti aikaa, eikä paineita tarvitse ottaa. Pyydä vaikka ystävää tuomaan pöytään täyteläinen Rhonen punaviini häränhäntien kaveriksi.

MasterChef Suomi alkaa tiistaina 15.2. klo 20.00 MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa. Tällä kaudella uusina tuomareina Kari Aihisen rinnalla aloittavat keittiömestarit Henri Alén ja Helena Puolakka. Katso ohjelman traileri täältä

  • Kahden ensimmäisen viikon aikana nähdään tuplajaksot. Mtv-palvelussa jaksoja julkaistaan viikon ennakolla pois lukien jännittävä finaalijakso.
  • Henri Alén on kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija, joka on muun muassa ravintoloiden Muru, Ultima ja juuri ensimmäisen Michelin- tähden saaneen Finnjävelin perustaja.
  • Helena Puolakka on yksi Suomen arvostetuimmista keittiömestareista. Euroopan tähtiravintoloissa kouliintunut ja kotiinpaluun tehnyt Helena johtaa legendaarisen ravintola Savoyn keittiötä ja salia. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta ulkomailla muun muassa kolmen Michelin-tähden ravintoloissa: keittiömestarina Lontoon La Tante Clairessa ja Pariisissa Hotel Balzacissa.
  • Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari ”Kape” Aihinen on jo vuosia kannustanut suomalaisia paremman ruuan pariin; hän on televisiossa kaapannut vuosia suomalaisten keittiöitä, kirjoittanut useita ruokakirjoja sekä järjestänyt livekokkikouluja. Aihinen pyörittää Version-ravintolaa Helsingissä ja Rosteria Turussa.

Lue myös:

    Uusimmat