Muna päivässä pitää diabeteksen loitolla? Suomalaistutkijat löysivät uuden hyvän syyn popsia kananmunia

0:51 Kananmunien keittäminen: Näin se onnistuu oikeaoppisesti!
Videolla opastetaan kananmunan keittämisen saloihin.

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yksi kananmuna päivässä on yhteydessä pienempään diabetesriskiin.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan keskimäärin yhden kananmunan syöminen päivittäin lisää sellaisten verenkierron aineenvaihduntatuotteiden määrää, jotka ovat yhteydessä pienenpään kakkostyypin diabeteksen riskiin.

Perinteisesti kananmunien syömistä on kehotettu rajoittamaan ruoka-aineen runsaan kolesterolipitoisuuden vuoksi. Kananmunassa on kuitenkin poikkeuksellisen runsaasti myös erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on havaittu olevan suotuisia vaikutuksia elimistön toimintoihin. Kananmunan terveysvaikutuksia onkin vaikea päätellä pelkästään sen sisältämän kolesterolin perusteella.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä on jo aiemmin kertonut, että keskimäärin yksi kananmuna päivässä on yhteydessä pienenpään kakkostyypin diabeteksen riskiin keski-ikäisillä miehillä. Uusimman tutkimuksen tarkoituksena oli etsiä yhdisteitä, jotka voisivat selittää yhteyttä.

Analyysissa havaittiin, että eniten kananmunia syöneiden miesten verinäytteissä oli enemmän tiettyjä lipidiyhdisteitä. Samaisia yhdisteitä löydettiin myös niiltä miehiltä, joille ei kehittynyt kakkostyypin diabetesta. Lisäksi tutkimusryhmä havaitsi, että aminohappo tyroksiini ja useat muut verestä mitattavat yhdisteet ennustavat kohonnutta kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Tutkijat huomauttavat, että ennen lukkoon lyötyjä johtopäätöksiä vaaditaan vielä lisää solutason tutkimuksia sekä ihmisillä tehtyjä kokeellisia tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Molecular Nutrition and Food Research -tiedejulkaisussa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja