Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpussin kyljestä: "Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti"

Leipä patonki
Mistä tietää onko leipä terveellistä? Tarkista ainakin sen kuitupitoisuus. Shutterstock

Onko väliä, mitä viljaa ja millaista leipää syöt? Leipätiedotus ry muistuttaa, mikä on se kaikista oleellisin asia, kun valitset leipää kaupan hyllyltä – jos haluat syödä terveellisemmin. 

Leipätiedotus ry:n mukaan kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.

– Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Ruisleipä ei ole ainoa hyvä leipä

Viime vuosiin asti täysjyväisyys on tarkoittanut useimmiten ruisleipää, sillä täysjyvävehnästä tai -kaurasta ei ole osattu tehdä jauhoa, jolla olisi ollut tyydyttävät maku- ja leipomisominaisuudet. Mylly- ja leipomoteollisuuden innovaatioiden myötä kauppojen hyllyt notkuvat nyt toinen toistaan herkullisempia kaura- ja täysjyvävehnäleipiä.

–Täysjyväisten vehnä- ja kauraleipien maihinnousu tarkoittaa sitä, että on aika haudata mustavalkoinen ”vain tumma leipä on terveellistä” -ajattelutapa. Eri viljoilla on omat erityisominaisuutensa, mutta voidaan sanoa, että kaikki täysjyvävilja on terveydelle hyväksi, Leipätiedotus ry muistuttaa.

Atkinsin ja muiden vähähiilihydraattisten dieettien synnyinmaassa Yhdysvalloissa vaaleakin leipä on ollut perinteisesti suomalaista vehnäleipää puhdistetumpaa ja siten ravitsemuksellisesti köyhempää. Vähän kuitua sisältävän ydinvehnäjauhosta leivotun leivän voi jättää terveyden kannalta pois, mutta täysjyväistä ei kannata, yhdistys muistuttaa.

Lue tämä tieto leipäpussin kyljestä

Yksi asia kannattaa aina leipäpaketista lukea tarkkaan, ja se on leivän kuitupitoisuus. Tuote on runsaskuituinen, jos siinä on kuitua yli 6 grammaa sadassa grammassa, ja kuitupitoinen, jos kuitua on vähintään 3 grammaa sadassa grammassa. Myös täysjyväpitoisuus ilmoitetaan paketissa.

– Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti.

Lähde: Leipätiedotus ry

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2020.

***

Kiinnostaako leipominen? Leivo itse leipää juuresta.

6:24

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja