Tästä syystä banaanit tummuvat – uskomaton selitys
Tiesitkö, miksi banaanien pinnalle ilmestyy mustia pilkkuja?
Kun banaanit kypsyvät, niiden pinnalle ilmestyy tuttuja, tummia täpliä. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä tämä johtuu?
Tietty entsyymi aiheuttaa banaanien tummumisen
Banaaniin ilmestyvät tummat pilkut johtuvat tietystä entsyymistä, tyrosinaasista. Harva tietää, että samaa entsyymiä on myös ihmisten iholla – ja melanoomasta kärsivien iholla tyrosinaasia on enemmän kuin terveellä iholla. Saksalaisessa Angewandte Chemie -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin vastikään viitteitä siitä, että banaaneja saatetaan pystyä tulevaisuudessa hyödyntämään juuri tummumisen vuoksi ihosyövän diagnosoinnissa.
Banaaneista apua ihosyöpätutkimuksiin?
Sveitsiläisen Laboratory of Physical and Analytical Electrochemistryn tutkijat ottivat ihosyövän tutkimisessa edistysaskeleen hyödyntäessään tutkimuksissaan tummuvia banaaneja. Ihosyövän esivaiheissa tyrosinaasia on vaihea havaita iholla, mutta syövän edetessä entsyymi on tavallisesti koko ajan selvemmin havaittavissa iholla.
Lähde: Daily Mail
Voiko banaanin tummumisen peruuttaa? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti