Tekeekö mielesi makeaa? Tästä se voi johtua

shutterstock_630434918
Kuvituskuva. Monille jatkuva makeanhimo saattaa olla raskas taakka. Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan tietyt ihmiset todella tuntevat makeanhimon muita voimakkaammin.

Kun ihminen syö makeita herkkuja, hänen maksansa erittää tiettyä hormonia. Tutkijat ovat löytäneet kyseisestä aineesta muunnoksia, jotka saattavat tarkoittaa lisääntynyttä makeanhimoa. Löydös voi esimerkiksi lisätä keinoja taistelussa ylipainoa vastaan.

Tiettyjen ihmisten makeanhimo voi olla erityisen voimakas

Kööpenhaminan yliopiston tutkijat sanovat löytäneensä FGF21-hormonista variaatioita, joiden omistajien tekee 20 prosenttia todennäköisemmin mieli lisää makeaa yhden nautitun herkkupalan jälkeen. Tällaisten henkilöiden makeanhimo saattaa olla siis kemiallisesti tavallista voimakkaampi.

Tutkijat ovat kiinnostuneita löydöksestä, sillä se avaa uusia näköaloja maksan toiminnasta ja sen keskeisyydestä esimerkiksi painonhallinnassa.

Maksan toimintaa tutkittiin ensin jyrsijöillä ja sen jälkeen ihmisillä. Tulokset olivat samansuuntaisia molemmilla lajeilla. Tutkimuksessa hyödynnettiin yhteensä 6500 tanskalaisen tietoja.

Samassa tutkimuksessa löydettiin myös viitteitä näiden poikkeavien hormonimuunnosten ja lisääntyneen alkoholin kulutuksen sekä tupakoinnin kanssa, mutta tutkijoiden mukaan kyseistä näkökulmaa pitää tutkia vielä lisää yhteyden varmentamiseksi.

Lähde: Daily Mail

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja