Älä ikinä toimi näin, kun käyt ravintolassa – keittiömestari Helena Puolakka: "Minua ei harmita mikään niin paljon kuin se"

Mikä on ruokakriitikon valta? – Ravintolat haluavat Ella Wehkalammen asiakkaakseen, koska hän tekee suosioon nousseita ruoka-arvioita 8:52 Mikä on ruokakriitikon valta? – Ravintolat haluavat Ella Wehkalammen asiakkaakseen, koska hän tekee suosioon nousseita ruoka-arvioita
KATSO VIDEO: Millainen valta on ravintolakriitikoilla? Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa TikTok-ruokakriitikko Ella Wehkalampi ja keittiömestari Helena Puolakka.

Miten ravintolat suhtautuvat kritiikkiin asiakkailta ja ruokakriitikoilta? Savoyn keittiömestari Helena Puolakka kertoi oman näkemyksensä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkona ravintoloiden jopa maksavan siitä, että TikTok-ruokakriitikko Ella Wehkalampi tulee heidän asiakkaakseen. Samassa Viiden jälkeen -ohjelmassa aihepiiristä oli keskustelemassa myös Master Chef -tuomarina tunnettu, ravintola Savoyn keittiömestari Helena Puolakka. Puolakka kertoi ohjelmassa, millainen merkitys ravintolakritiikillä on ravintoloille.

– Kyllä sillä on merkitystä. Saimme Café Savoylle reilu vuosi sitten järisyttävän hienon viiden tähden arvion, ja kyllä se on kantanut meille paljon asiakkaita. 

Yksi huono arvio voi jopa kaataa ravintolan

Ravintolakriitikoilla on valtaa sekä hyvässä että pahassa. Yksi kriittinen arvio voi pahimmillaan vaikuttaa koko ravintolan toimintaan pysyvästi. Puolakka toivoisikin, että kritiikki esitettäisiin aina positiivisen kautta, eikä "lähdettäisi puukottamaan selkään". 

– Lontoon vuosina ehdin nähdä monta ravintolatuhoa sen takia, että joku kirjoitti "huonosti". 

Puolakka kertoo pyrkivänsä rakentavaan kritiikkiin myös Master Chef -tuomarina. 

–  Vaikka se pohja olisi kuinka negatiivinen, niin pyöristetään vähän niitä reunoja.

"Minua ei harmita mikään niin paljon kuin se, että ihminen kirjoittaa jälkikäteen kritiikkiä"

Mikä sitten olisi keittiömestari Puolakan viesti keskimääräiselle suomalaiselle ravintola-asiakkaalle, joka saattaa purnata omassa seurueessa, mutta tarjoilijan tullessa kaikki onkin hyvin?

– Mielestäni palautetta pitäisi antaa aina paikan päällä. Jos koetaan, että joku asia on ollut äärimmäisen huono, on liikaa suolaa tai ruoka väärän lämpöinen, niin siitä pitäisi aina kertoa meille, Puolakka korostaa ja jatkaa:

– Minua ei harmita mikään niin paljon kuin se, että ihminen kirjoittaa jälkikäteen kritiikkiä. Ja mikä se alusta on, että missä kirjoitetaan.

Puolakan mukaan parhaimmissakin ravintoloissa käy joskus niin, että kaikki asiat menevät yksinkertaisesti pieleen. Silloin ravintolan on tärkeää kantaa vastuunsa. 

– Vastaan kaikkeen kritiikkiin henkilökohtaisesti asiakkaille ja kutsun heidät takaisin syömään. Minusta on todella tärkeää omassa roolissani ottaa palaute vastaan oikealla tavalla.  

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!