Tässä ovat Suomen parhaat ravintolat 2021 – ykköspaikan nappasi tuttu ravintola, katso koko lista!

ravintolat2021
Viisi Tähteä -media julkaisi 50 Suomen parasta ravintolaa 2021 -listauksensa. Shutterstock / Viisi Tähteä

Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä perinteinen Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestys on ratkennut. Tässä ovat Suomen parhaat ravintolat 2021.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestyksen tulokset ovat nyt selvillä. Viime vuoden tapaan äänestyksen voitti helsinkiläinen ravintola Palace.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsutaan yli 1000 horeca-alojen, juomabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista. Äänestäjien jakauma on valtakunnallinen. Äänestys järjestettiin nyt 13. kerran.

Äänestyksen ja listauksen toteutti tänäkin vuonna Viisi Tähteä Media. Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoi huhtikuussa, että vuoden 2021 listaus julkistetaan koronarajoituksista ja -sulusta huolimatta.

– Haluamme äänestyksellä nostaa Suomen parhaat ruokaravintolat sekä kansantalouden kannalta merkittävän ravintolatoimialan positiivisena uutisena esiin kesän kynnyksellä, jolloin Suomi valmistautuu vilkkaaseen lomakauteen, Rislakki perusteli.

Viisi Tähteä käynnisti Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen alun perin vuonna 2004. Listaus oli tauolla vuodet 2013–2017.

Uuden tulemisen tehneen ravintolalistan parhaimmaksi alan ammattilaiset valitsivat vuosina 2018 ja 2019 Ravintola Grönin Helsingistä ja viime vuonna Ravintola Palacen Helsingistä. Alkuvuosina ykkössijaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen luotsaama Chez Dominique.

Palace sijalla 1, Henri Alén vuoden ravintolavaikuttaja

Viisi Tähteä -median mukaan Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevia antaumuksellista työtä tekeviä ihmisiä, uusien ideoiden maailmaa ja huippuosaamista. Lisäksi palvelu, puhtaat raaka-aineet ja innovatiivisuus nousevat kunniapaikalle.

Äänestyksessä jopa kymmenen kärkisijaa menivät Helsinkiin. Tänä vuonna ykköspaikan nappasi viime vuoden tapaan keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama ravintola Palace. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa ylivoimaisesti eniten ääniä. Palace äänestettiin myös voittajaksi kategoriassa Paras Ruoka, Viisi Tähteä kertoo tiedotteessaan.

– Isot kiitokset kuuluvat asiakkaille sekä työntekijöillemme keittiössä ja salissa. He tekevät menestyksemme eteen kaikkensa, Vottonen kiittelee.

Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki huomauttaa, että tässä tilanteessa työvoima- ja käsityövaltaisen ravintolan vieminen listan ykköseksi on Palacelta melkoinen uroteko.

– Äänestäjien perusteluita lukiessa käväisi mielessä, että Palace on Suomen ainoa kahden Michelin-tähden ravintola, jolla on yksi tähti. Suomen kaikki tähtiravintolat saattoivatkin olla enimmän osan aikaa avoinna koronarajoituksin samalla, kun Pohjois-Euroopan tähtiravintoloista yli 90 prosenttia oli kokonaan suljettuna, Rislakki perustelee.

BasBas ja Savoy sijoittuivat sijoille 2 ja 3. 

Toisen kerran listauksessa ääniä annettiin myös henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle. Ammattilaisten ammattilainen on keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Henri Alén, jonka valintaan myönteisesti vaikuttivat hänen viimeaikaiset ulostulonsa ravintola-alan puolestapuhujana. Alén oli äänestyksessä selvä ykkönen.

– Tämä tunnustus on suurinta, mitä ravintola-alan ammattilainen voi kollegoiltaan saada. Suomessa on kova sukupolvi kasvamassa ravintola-alalle. Meidän vanhojen sotaratsujen pitää jaksaa tehdä hommia ja toimia myös heidän puolestaan, jotta me kaikki saamme tehdä meidän omaa työtämme nyt ja jatkossa, Alén toteaa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats, Helsinki
5 Bardot, Helsinki
6 Grön, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Olo, Helsinki
9 Muru, Helsinki
10 Inari, Helsinki

11 Kaskis, Turku
12 Kuurna, Helsinki
13 C, Tampere
14 Albina & Alexis, Helsinki
15 Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi
16 Mami, Turku
17 Demo, Helsinki
18 Nolla, Helsinki
19 Ora, Helsinki
20 Tapio, Posio

21 Fiasco? by Ultima, Helsinki
22 Bistro O Mat, Espoo
23 Ostroferia, Oulu
24 Aanaar, Inari
25 Yes Yes Yes, Helsinki
26 Kajo, Tampere
27 Finnjävel, Helsinki
28 Kakolanruusu, Turku
29 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30 Ravinteli Huber, Tampere

31 Wino, Helsinki
32 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
33 W30, Helsinki
34 Pastis, Helsinki
35 Bistro O Mat, Kirkkonummi
36 Nooa, Turku
37 Lily Lee, Helsinki
38 Nokka, Helsinki
39 Madonna, Helsinki
40 Nude, Helsinki

41 Aki Pop Up, Helsinki
42 Via Tribunali, Helsinki
43 Smör, Turku
44 Emo, Helsinki
45 Hejm, Vaasa
46 Old Boy, Helsinki
47 Kosmos, Helsinki
48 Bona Fide Pop Up, Helsinki
49 The Bull And The Firm, Helsinki
50 Tintå, Turku

Korjattu 20.5. klo 16.22: Korjattu listasijoituksia, sijalla 20 Tapio, Posio, sijalla 22 Kirkkonummen Bistro O Mat.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja