Ennennäkemätön "mättöravintola" korvasi legendaarisen helsinkiläisbaarin – MTV testasi sipsikaljavegaanien unelman

1:21 MTV:n testissä ennennäkemätön "mättöravintola" Junk y Vegan

Legendaarisen helsinkiläisen Painobaarin paikalle avautui tiistaina 19.5. pelkästään vegaanisen mättöruokaan keskittyvä ravintola Junk y Vegan. MTV Uutisten Makuja-ruokasivusto testasi sipsikaljavegaanien unelman.

Videolla: MTV testasi uuden vegaanimättöravintolan. Katso, millaisia ruokia oli tarjolla, ja mitä mieltä testaajat ruoista olivat.

Helsingin keskustaan Sanomatalon kylkeen avautui keskiviikkona 19.5. aivan uudenlainen ravintolakonsepti pääkaupungissa. Legendaarisen Painobaarin ja Elmon paikalle avautunut Junk y Vegan julistaa vegemätön rantautuneen kaupunkiin.

"Me emme tee veganismista numeroa vaan itsestäänselvyyden"

Ravintolan tiedotteessa kerrotaan, että tarjolla ei ole pikaruokaa, vaan ajatuksella valmistettua, helppoa ja konstailematonta mättöruokaa. Tarkoituksena on houkutella paikalle niin sekaanit, vegaanit, fleksaajat kuin kaikki muutkin siltä väliltä. 

Junk y Veganin tiloissa toimi aiemmin legendaarinen Painobaari. Sanomatalon kyljessä 15 vuotta toiminut Painobaari oli erityisesti toimittajien ja muun mediaväen suosima paikka. Painobaarin jälkeen tiloissa toimi Elmo Sport Bistro.

– Me emme tee veganismista numeroa vaan itsestäänselvyyden, sanoo Junk y Veganin Ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen ravintolan tiedotteessa.

Junk y Vegan on osa CMB-ravintoloita, joka pyörittää Helsingissä myös muun muassa Bar Loose-, Loosister-, Maya Bar & Grill- sekä Töölön Sävel -ravintoloita. Ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen kertoo MTV:lle yhtiön miettineen jo pitkään täysin vegaanisen ravintolan avaamista. Vastaavanlaista mättöruokaan keskittyvää konseptia ei Karjalaisen mukaan ole Helsingissä vielä olemassa. 

– Ei tarvitse miettiä listaa katsoessa, että mikä on vegaanista. Kaikki on. Mielestäni on ihanaa, että nyt on olemassa sellainen ravintola, jossa vegaanin ei tarvitse tehdä kompromisseja. Se lihansyöjä tai sekaani lähteekin kokeilemaan rohkeasti jotain uutta. Vegaaninen ruoka sopii ihan kaikille.

Burgereita, flatbreadia, sipulikukkaa ja vegaaninen banana split

Junk y Veganin listalla painottuvat fingerfoodit erilaisista perunoista nachoihin, nugetteihin ja kukkakaaliwingseihin. Alkuruokalistalta Karjalainen nostaa parrasvaloihin erityisesti kokonaisena friteeratun sipulikukan. Junk y Vegan on tiettävästi ainoa ravintola Helsingissä, jossa siitä pääsee nauttimaan. Sama pätee myös jälkiruokalistan banana splitiin. 

Pääruokalistalta voi napata vaikkapa satavuotiaaseen juureen leivottuja flatbreadeja täytteineen tai mättöruokien kuninkaita, erilaisia burgereita. Niille, jotka nauttivat vegestä vegenä listalta löytyy muun muassa kukkakaalihampurilainen. Muissa burgereissa on tällä hetkellä Beyond Meatin pihvit, mutta Karjalaisen mukaan ravintola etsii parhaillaan myös toista, mielellään lähellä tuotettua kasvispihvivaihtoehtoa listoilleen. 

Somessa jo kova pöhinä

Sosiaalisessa mediassa Junk y Vegan on aiheuttanut jo ennen avautumistaan melkoisen pöhinän. Karjalainen jännittääkin, onko avauspäivänä luvassa yleisöryntäys. Uusi vegaanimättöravintola on herättänyt kiinnostusta erityisesti Facebookin tunnetussa Sipsikaljavegaanit-yhteisössä. 

Tiesitkö? Tampere on ollut Helsinkiä askeleen edellä, sillä kaupungissa on toiminut "vegaanimättöravintola" jo yli 1,5 vuoden ajan. Hoax Vegan & Awesome on hurmannut sekä vegaanit että sekaanit.

– Olemme hakeneet listallamme sitä, että vegaaniuden ei tarvitse olla niin vakavaa. Moni ajattelee, että se on hirveän aatteellista, vakavaa ja syvällistä, mutta se voi olla hauska ja rento elämäntapa.

Loppujen lopuksi Junk y Vegan on Karjalaisen mukaan olemassa, jotta vegaanisen ruoan valitsemisesta tulisi yhä normaalimpaa ja helpompaa ihan kaikille.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivusto kävi testaamassa uuden vegaanimättöravintolan sen avajaispäivänä. Mukana testaajina oli yksi kaikkiruokainen sekasyöjä eli sekaani sekä yksi ex-vegaani, nykyinen fleksaaja. 

– Kehitys kehittyy. Pitkälle on tultu 1990-luvulta, jolloin vegaaniruokavaihtoehtona olivat kasvispyörykät, ex-vegaani muun muassa kommentoi ruokia.

Katso videolta, millaisia ruokia uudessa vegaanimättöravintolassa oli tarjolla, ja mitä mieltä testaajat ruoista olivat.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja