Tarkista aina yksi asia, kun ostat varhaisperunoita kaupasta

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
KATSO MYÖS VIDEO: Keitätkö varhaisperunat näin? Tässä on paras tapa!

Nyt sitä taas saa, nimittäin odotettua kotimaista varhaisperunaa. Satokauden alkaessa on hyvä pitää mielessä pari seikkaa pottuostoksilla.

Suomalaisten rakastaman varhaisperunan satokausi on taas alkanut. Kun juhannus lähestyy, kotimaista varhaisperunaa saapuu kauppoihin ja toreille tiuhenevaan tahtiin. 

Näin tunnistat kotimaisen varhaisperunan kaupassa

MTK:sta muistutetaan, että kotimaisen perunan tunnistaa kaupassa tutusta Sirkkalehti-merkistä. Perunan alkuperän tulee olla kuluttajille aina yksiselitteinen ja selkeä, myös irtomyynnissä torilla. 

MTK:n mukaan yli 70 prosenttia kotimaisesta avomaan varhaisperunasta viljellään Varsinais-Suomen alueella.

Tuontiperunan alkuperämaa pitää ilmoittaa selkeästi. Usein kotimaisesta perunasta kerrotaan myös tilan tai viljelijän nimi – kotimaisen ruoan ketju on läpinäkyvä ja jäljitettävä, MTK:sta todetaan tiedotteessa.

Kesän alussa kaupoista ja toreilta löytyy alkukesän varhaisperunalajikkeita, kuten Timoa, Annabellea ja Solistia. Ne ovat myös viljelyalaltaan merkittävimmät varhaisperunalajikkeet. Muiden tuttujen varhaisperunalajikkeiden, kuten Colomban, Siiklin, Jussin ja Avantin, osuus viljelyalasta on astetta pienempi. 

Kiinnitä huomiota tähän varhaisperunaostoksilla!

MTK muistuttaa, että myös perunan säilytysolosuhteilla on vaikutusta sen laatuun ja makuun. Ostoksilla kannattaa kiinnittääkin hieman huomiota siihen, miten pottuja on myyntipaikalla säilytetty.

Perunat pitäisi säilyttää viileässä ja pimeässä, jotta ne eivät viherry tai nahistu. Hyviä ovat esimerkiksi kontit, joissa suurin osa perunoista pysyy kontin uumenissa, ja esillä on vain pieni osa. 

Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä on valo, sillä liian valoisassa pidetty peruna vihertyy. Nykyään tähän onneksi kiinnitetään paremmin huomiota. Hyvän kauppiaan tunnistaa siitä, että hän suojaa perunansa valolta, vinkkaa MTK:n peruna-asiantuntija Antti Lavonen

Varhaisperuna on tuoretuote

Valon lisäksi varhaisperunoiden säilyvyyttä heikentää myös lämpö. Jos varhaisperunoiden kylmäketju säilyy katkeamattomana pellolta kaupan kautta kotiin asti, ne kestävät säilytystä hieman paremmin. Kotona varhaisperunat kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa. 

MTK:n Lavonen muistuttaa, että varhaisperuna on tarkoitettu heti syötäväksi.

Joten osta perunaa tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että osta tänään huomisen perunat. Paras tapa nauttia varhaisperunasta olisi pellosta suoraan kattilaan, sanoo Lavonen. 

Lähde: MTK

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesäkuussa 2023.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!