Keittiömestari Ina Niiniketo vinkkaa: Näin varhaisperunat kannattaa juhannuksena valmistaa

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
KATSO MYÖS VIDEO: Näin keität varhaisperunat oikein

Keittiömestari ja ruokakirjailija Ina Niiniketo jakoi Viinimaalle vinkkejään varhaisperunoiden valmistamiseen. Testaa tänä juhannuksena pottujen kanssa esimerkiksi Inan villiyrttipestoa!

Varhaisperunat ovat kotimaisten mansikoiden ohella yksi parhaista kesäherkuista. Varhaisperunat maistuvat klassisesti voin ja tuoreen tillin kera.

Inan villiyrttipesto:

100 g hasselpähkinöitä tai kuorittuja pistaasipähkinöitä
50 g paahdettuja auringonkukansiemeniä
500 g villiyrttejä, esim. saksankirveliä, nokkosta, siankärsämöä, litulaukkaa
1,5 dl oliiviöljyä
100 g parmesaania tai muuta kovaa juustoa
suolaa

Paahda pähkinöitä uunissa 160 asteessa noin 15 minuuttia. Raasta juusto. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa. Pesto säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

Ohje: Ina Niinikedon ruokakirja: Kukkia lautasella – syötävän hyviä reseptejä (Cozy Publishing 2021)

Keittiömestari Ina Niiniketo kuitenkin rohkaisee kokeilemaan tänä juhannuksena uusiakin makuyhdistelmiä pottujen kanssa. Niiniketo vinkkasi Viinimaalle rosmariinin ja rakuunan toimivan yrteistä parhaiten varhaisperunoiden makuparina. 

– Tai pyöräytä nopeasti pesto joko perinteisesti basilikasta tai keskikesän kunniaksi villiyrteistä, Niiniketo vinkkaa.

Perunasalaattia ja hävikin hyödyntämistä

Perunasalaattia suomalaiset popsivat usein erilaisten juhlapyhien yhteydessä. Perunasalaatti sopii myös juhannukseen, kun sen tekee varhaisperunoista niin sanottuna kirkkaana versiona. Niiniketo suosittelee lisäämään varhaisperunasalaattiin paljon yrttejä, kuten lehtipersiljaa ja tilliä, dijon-sinappia, oliiviöljyä ja raastettua sitruunankuorta.

– Itse lisään perunasalaattiini myös avomaan kurkkua ja retiisejä. Katkarapuskagen toimii myös erinomaisesti raikkaana uusien perunoiden lisukkeena.

Jos varhaisperunoita jää juhannuspöydästä yli, niitä ei missään nimessä kannata heittää pois. Niiniketo suosittelee kokeilemaan espanjalaisen tapasruokasuosikin valmistamista potuista: patatas bravas eli friteeratut perunalohkot maistuvat esimerkiksi paprikamajoneesin kanssa.

– Tai paahda perunat uunissa tai grillissä kovassa lämmössä kokonaisina ja voitele esimerkiksi rosmariini-valkosipuli-oliiviöljyllä.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Pystyykö halpa yleisperuna haastamaan kotimaisen varhaisperunan?

Halpa vs. kallis: Pystyykö edullinen yleisperuna haastamaan kotimaisen varhaisperunan? 5:43
Halpa vs. kallis -jaksossa käsittelyssä perunat.

Lähde: Viinimaa

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat