Odotettu herkku vyöryy nyt suomalaiskauppoihin: Halpaa ja helppokäyttöistä!

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
KATSO MYÖS VIDEO: Näin varhaisperunat kannattaa oikeasti keittää.

Nyt sitä taas saa, nimittäin kotimaista varhaisperunaa! K-ryhmän tekemän selvityksen mukaan suomalaiset ovat erityisesti kesäisin todellista pottukansaa.

Suomalaisten suosikkikesäruoan eli kotimaisten varhaisperunoiden kausi on alkanut, tiedottaa K-ryhmä. Kesän perunakautta on toden teolla odotettu, sillä K-ryhmän tekemän kyselyn mukaan jopa 84 prosenttia suomalaisista kokee uudet perunat parhaaksi mökki- ja kesäruoaksi. Toiseksi suosituin ruoka oli perunoidenkin kanssa usein maistuva kala (61 prosenttia vastanneista) ja kolmanneksi suosituin tuoreet marjat (59 prosenttia vastanneista).  

K-ryhmän tutkimus toteutettiin verkkokyselynä K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2023. Kohderyhmänä oli suomalainen aikuisväestö. Kyselyyn vastasi 1008 henkilöä ja aineisto painotettiin väestöä vastaavaksi iän ja sukupuolen mukaan.

Vaikka peruna onkin vahvasti sesonkiherkku, se maistuu suomalaisille parhaiten juuri kesällä. Viiden viime vuoden aikana perunaa on ostettu kesäkuussa 30 prosenttia ja heinäkuussa 20 prosenttia keskimääräistä enemmän kuin muina kuukausina.  

– Perunalla on vakiintunut paikka suomalaisten ykköskesäherkkuna, ja syystä, sillä se on monipuolinen, helppokäyttöinen ja myös edullinen ruoka. Kuten aina satokauden tuotteissa, hintaan vaikuttavat niin saatavuus kuin kysyntä. Perinteisesti ensimmäiset erät ovat olleet hieman hintavampia, mutta tarjonnan kasvaessa hinnat ovat lähteneet laskuun, kertoo Keskon vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen tiedotteessa.  

Peruna maistuu erityisesti eläkeläisille

Perunankulutuksessa voidaan kuitenkin nähdä eroja esimerkiksi iän ja elämänvaiheen mukaan. Potut maistuvat erityisesti ikääntyneemmille. K-ryhmän myyntidatan perusteella suhteellisesti eniten perunaa ostavat eläkeläiset ja vähiten alle 35-vuotiaat sinkut.

– Eläkeläiset ostavat perunaa yli neljä kertaa enemmän kuin nuoret sinkut, sanoo Eronen.  

Perunan ostaminen vaihtelee myös alueellisesti. Suhteellisesti eniten perunaa ostetaan Etelä-Pohjanmaalla. Siellä perunan osuus kokonaisostoista on yli 40 prosenttia korkeampi kuin Etelä-Karjalassa, jossa perunaa ostetaan vähiten.

K-ryhmän mukaan perunaa ostetaan korostuneesti myös Ahvenanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Suhteellisesti vähiten perunaa ostetaan Etelä-Karjalan lisäksi Uudellamaalla ja Pohjois-Savossa.  

Lähde: K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.