Tärkeän ruoka-aineen kulutus Suomessa vaihtelee asuinpaikan mukaan – syötkö riittävästi?

shutterstock_141140251
Shutterstock

Ravintokuitu on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, ja moni suomalainen saa sitä etenkin leivän mukana, mutta leivänkulutuksessa on Suomessa hämmästyttäviä alueellisia eroja.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi Fazerin lehdistötilaisuudessa kuidun tärkeydestä ja huomautti, että eri puolilla Suomea sitä saadaan leivän muodossa hyvin vaihtelevasti.

– Meillä on vähän erityyppinen ruokakulttuuri villjavalmisteiden suhteen Suomessa, Partanen kertoo.

Kuinka paljon kotiseudullasi syödään leipää?

Partasen mukaan on todettu, että tietyissä osissa Suomea leipää syödään erityisen paljon. Esimerkiksi savolaiset ovat kuuluisia siitä, että ruisleipä maistuu liki minkä tahansa lämpimän ruoan seurana.

– Savolaisethan eivät voi syödä kiinalaistakaan ruokaa ilman ruisleipää. Savossa ruisleipä on kuuluisaa, Partanen toteaa.

– Mitä enemmän Itä-Suomeen mennään, niin kuidunsaanti nousee. Se on pitkälle myös tätä leipäkulttuuria. Siellä on tututtu käyttämään enemmän viljavalmisteita ja leipää, Partanen huomauttaa.

Toisaalla Suomessa taas ihmetellään hurjaa leivänkulutusta. Etenkään Länsi- ja Etelä-Suomessa kuitua ei saada leivästä kaikkien suomalaisten leivänkulutukseen verrattuna merkittäviä määriä.

– Jos menemme jonnekin Turun seudulle, niin siellä pyöritellään päätä ja ihmetellään, että miten leipää voidaan noin paljon syödä. Siellä viljavalmistetta menee selkeästi vähemmän, Partanen toteaa.

Myöskään Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Loimaalla leipäkulttuuri ei ole kovin voimakas. Niin ikään Pohjois-Pohjanmaalla ollaan leivänkulutuksen suhteen samassa tilanteessa kuin Helsingin ja Vantaan alueilla.

Lisää kuitua suomalaisille!

Kaiken kaikkiaan suomalaiset saavat ravitsemusterapeutin mukaan ruokavaliostaan keskimäärin liian vähän kuitua. Partanen toivoo, että tulevaisuudessa tärkeän ravintokuidun määrä kasvaisi suomalaisten ruokavalioissa.

– Keskimääräinen saanti Suomessa on noin 20 grammaa kuitua, kun minimitarve olisi 25–30 grammaa per päivä. Edelleen me siis saamme keskiverrosti liian vähän kuitua Suomessa, ja sen vuoksi hyvät kuidunlähteet ruokavaliossa olisi hyvä muistaa, Partanen toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja