Tämä on mausteiden "kuningas" – käytätkö eri pippureita oikein?
Pippurit sopivat oikeilla käyttömäärillä lähes jokaiseen ruokaan. Makuja.fi selvitti parhaat vinkit eri pippureiden käyttämiseen.
Pippuri tuo helposti makua ruokaan. Se onkin yksi Suomen käytetyimpiä mausteita. Lue, mitkä pippurit sopivat mihinkin ruoanlaittoon.
Mustapippuri
Mustapippuri on Santa Maria Foodservicen asiakkuuspäällikkö Jyri Ylätalon mukaan mausteiden kuningas.
– Mustapippuri sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen. Esimerkiksi klassikko pippuripihvi on aivan huippua, Ylätalo hehkuttaa.
Mustapippuri on omiaan muun muassa kastikkeissa, salaateissa, munakkaissa, liha-, kala- ja kasvisruoissa.
Valkopippuri
Valkopippuri on omiaan suoraan myllystä rouhittuna kala- ja liharuokiin. Se sopii myös perunamuusin joukkoon tuomaan hieman särmää.
Graavatussa kalassa käytetään usein valkopippuria tuomaan makua. Myös erilaiset liemet muuttuvat maukkaiksi, kun niihin lisää valkopippuria.
Viherpippuri
Hennon aromin vuoksi viherpippuri sopii useisiin ruokiin. Käyttökohteita on Ylätalon mukaan monia, mutta kastikkeiden, jauheliharuokien ja juustojen kanssa se sopii hyvin yhteen.
– Voit myös valmistaa pannulla pienen voinokareen, tuoreiden mansikoiden ja viherpippureiden kera viherpippurimansikat, jotka voi tarjota vaikka jäätelön kanssa, Ylätalo vinkkaa.
Maustepippuri
– Maustepippuri sopii kotoisiin keittoihin, patoihin sekä joululeivonnaisiin ja maustekakkuihin, Ylätalo kertoo.
Myös monet retroruoat, kuten jauhelihapaistokset tai maustesilakat kaipaavat maustepippuria joukkoon.
Rosépippuri
Vaikka rosépippuri ei olekaan käytännössä pippuri, sitä voi käyttää hyvin samalla tavalla. Rosépippuri toimii graavatun kalan mausteena ja liharuokien sekä kastikkeiden joukossa. Rosépippuri on myös omiaan koristamaan ruokaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta