Monikäyttöisen mausteen ABC – tiesitkö näitä faktoja pippureista?
Monikäyttöinen pippuri on yksi käytetyimmistä mausteista. Monelle saattaa olla kuitenkin uutta, kaikki pippurit eivät käytännössä ole edes pippureita.
Mustapippurin lisäksi markkinoilla on monia erilaisia pippurilaatuja. Monelle voi kuitenkin olla uutta, että viher-, musta- ja valkopippuri ovat saman kasvin marjoja. Näin pippurit eroavat toisistaan.
Viherpippuri
Viherpippuria saadaan Santa Maria Foodservicen asiakkuuspäällikkö Jyri Ylätalon mukaan korjaamalla pippuriköynnöksen marjat raakana.
– Vihreät marjat ilma- tai pakastekuivataan. Ne voidaan säilöä esimerkiksi etikka- tai suolaliemeen tämän jälkeen, Ylätalo kertoo.
Mustapippuri
Mustapippuri korjataan puolikypsänä tai juuri kypsymäisillään, kun marjat alkavat punertua. Mustan värinsä pippuri saa, kun marja kuivataan. Pippurin sisäosa pysyy kuitenkin vaaleana.
Ylätalon mukaan parhaimpia mustapippurilaatuja ovat Tellicherry ja tätä pienempi Malabar.
Valkopippuri
Valkopippuri korjataan viimeiseksi köynnöksestä, jolloin marjan väri on punainen.
– Pippurit pakataan säkkeihin ja ne laitetaan likoamaan vesialtaisiin, jotta kuori saadaan pehmitettyä. Tämän jälkeen kuori voidaan hiertää pois, jolloin paljastuu valkopippurin kaunis vaalea väri, Ylätalo sanoo.
Kun punainen kuori on poistettu, pippurit kuivataan ja pakataan.
Rosépippuri
Rosépippuri ei ole käytännössä pippuri lainkaan, vaan se on trooppisen rosépippuripuun hedelmä.
Maustepippuri
Kuten rosépippuri, maustepippurikaan ei ole pippurikasville sukua.
– Maustepippuri on myrttipensaisiin kuuluvan puun puolikypsä, kuivattu hedelmä. Se on sukua mausteneilikalle, Ylätalo kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti