Monikäyttöisen mausteen ABC – tiesitkö näitä faktoja pippureista?

Pippurit
Pippuri on monikäyttöinen perusmauste. Shutterstock

Monikäyttöinen pippuri on yksi käytetyimmistä mausteista. Monelle saattaa olla kuitenkin uutta, kaikki pippurit eivät käytännössä ole edes pippureita.

Mustapippurin lisäksi markkinoilla on monia erilaisia pippurilaatuja. Monelle voi kuitenkin olla uutta, että viher-, musta- ja valkopippuri ovat saman kasvin marjoja. Näin pippurit eroavat toisistaan.

Viherpippuri

Viherpippuria saadaan Santa Maria Foodservicen asiakkuuspäällikkö Jyri Ylätalon mukaan korjaamalla pippuriköynnöksen marjat raakana.

– Vihreät marjat ilma- tai pakastekuivataan. Ne voidaan säilöä esimerkiksi etikka- tai suolaliemeen tämän jälkeen, Ylätalo kertoo.

Mustapippuri

Mustapippuri korjataan puolikypsänä tai juuri kypsymäisillään, kun marjat alkavat punertua. Mustan värinsä pippuri saa, kun marja kuivataan. Pippurin sisäosa pysyy kuitenkin vaaleana.

Ylätalon mukaan parhaimpia mustapippurilaatuja ovat Tellicherry ja tätä pienempi Malabar.

Valkopippuri

Valkopippuri korjataan viimeiseksi köynnöksestä, jolloin marjan väri on punainen.

– Pippurit pakataan säkkeihin ja ne laitetaan likoamaan vesialtaisiin, jotta kuori saadaan pehmitettyä. Tämän jälkeen kuori voidaan hiertää pois, jolloin paljastuu valkopippurin kaunis vaalea väri, Ylätalo sanoo.

Kun punainen kuori on poistettu, pippurit kuivataan ja pakataan.

Rosépippuri

Rosépippuri ei ole käytännössä pippuri lainkaan, vaan se on trooppisen rosépippuripuun hedelmä.

Maustepippuri

Kuten rosépippuri, maustepippurikaan ei ole pippurikasville sukua.

– Maustepippuri on myrttipensaisiin kuuluvan puun puolikypsä, kuivattu hedelmä. Se on sukua mausteneilikalle, Ylätalo kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja