Tämä kotimainen herkku kannattaa napata ostoskoriin, kun vielä ehtii: "Myydään nopeasti"

Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki 1:28 Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki

Oletko bongannut kaupassa kotimaisia päärynöitä? Niiden paras sesonki on juuri nyt, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta.

Videolla: Älä enää nuole sormia! Näin saat kaupan hedelmäpussin helposti auki

Kotimainen omena on monelle tuttuakin tutumpi syysherkku ja satoa voi vuosittain tulla omalta pihalta ämpärikaupalla. Mutta oletko jo tutustunut kotimaiseen päärynään? Hedelmä- ja Marjanviljelijäinliiton mukaan päärynä on Suomen maataloudessa verrattain uusi viljelykasvi, joka on vasta otettu mukaan tuotantoon. 

Päärynää ei ole helppoa viljellä, sillä sitä kasvatetaan Suomessa aivan sen pohjoisimmalla menestymisvyöhykkeellä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet kuitenkin varmuutta päärynäntuotantoon.

Kuten omenoidenkin kohdalla, päärynän päätuotantoaluetta ovat Ahvenanmaa sekä eteläinen Suomi. Näissä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään hedelmät.

Hedelmä ja Marjanviljelijäinliiton mukaan suosittuja Suomessa viljeltäviä päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference.

Kotimainen päärynäsato on maukasta ja makeaa, sillä kesän pitkä päivä ja viilenevä syksy saavat aikaan sen ominaisen maun.

Kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti

Myynnissä kotimaista päärynää on vain noin reilun kuukauden ajan. Kotimaisia päärynöitä kannattaakin Hedelmä- ja Marjanviljelijäinliiton mukaan toivoa omaan lähikauppaansa myyntiin. 

– Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti, kertoo liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Päärynän viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Ruokaviraston mukaan päärynää viljellään tänä vuonna 27 hehtaarin alalla ja päärynää viljeleviä tiloja on yhteensä 44 kappaletta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat