Tämä kotimainen herkku kannattaa napata ostoskoriin, kun vielä ehtii: "Myydään nopeasti"
Oletko bongannut kaupassa kotimaisia päärynöitä? Niiden paras sesonki on juuri nyt, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta.
Videolla: Älä enää nuole sormia! Näin saat kaupan hedelmäpussin helposti auki
Kotimainen omena on monelle tuttuakin tutumpi syysherkku ja satoa voi vuosittain tulla omalta pihalta ämpärikaupalla. Mutta oletko jo tutustunut kotimaiseen päärynään? Hedelmä- ja Marjanviljelijäinliiton mukaan päärynä on Suomen maataloudessa verrattain uusi viljelykasvi, joka on vasta otettu mukaan tuotantoon.
Päärynää ei ole helppoa viljellä, sillä sitä kasvatetaan Suomessa aivan sen pohjoisimmalla menestymisvyöhykkeellä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet kuitenkin varmuutta päärynäntuotantoon.
Kuten omenoidenkin kohdalla, päärynän päätuotantoaluetta ovat Ahvenanmaa sekä eteläinen Suomi. Näissä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään hedelmät.
Hedelmä ja Marjanviljelijäinliiton mukaan suosittuja Suomessa viljeltäviä päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference.
Kotimainen päärynäsato on maukasta ja makeaa, sillä kesän pitkä päivä ja viilenevä syksy saavat aikaan sen ominaisen maun.
Kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti
Myynnissä kotimaista päärynää on vain noin reilun kuukauden ajan. Kotimaisia päärynöitä kannattaakin Hedelmä- ja Marjanviljelijäinliiton mukaan toivoa omaan lähikauppaansa myyntiin.
– Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti, kertoo liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.
Päärynän viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Ruokaviraston mukaan päärynää viljellään tänä vuonna 27 hehtaarin alalla ja päärynää viljeleviä tiloja on yhteensä 44 kappaletta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan