Kuluva kesä on ollut marjantuotannon kannalta mainio, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki. Kevään ja alkukesän sää tarjosi otolliset kasvuolosuhteet monelle marjalle.
– Huhti-toukokuussa oli lämpöaaltoja, jolloin kukinta ja pölytys onnistuivat oikein hyvin. Kesäkuussa oli lämpimiä päiviä, mutta välillä myös satoi vettä ja kasvustoon tuli kosteutta. Siitä tietää, että tulossa on laadukas sato, Ilomäki kertoo.
Mansikan satokausi on Etelä-Suomessa kuumimmillaan juuri nyt. Pohjoisessa parasta avomaan mansikkaa saadaan odotella vielä noin viikko.
Uudet viljelytekniikat ovat venyttäneet mansikka-aikaa yhä pidemmäksi.
– Satokausi alkaa toukokuun alusta ja aina syys–lokakuuhun asti mansikkaa on mahdollista tuottaa Suomessa.
Kesällä on pääsatokausi, jolloin marja tulee avomaalta. Keväällä ja syksyllä mansikkaa viljellään kasvihuoneissa ja kylmältä ilmalta suojaavissa kasvutunneleissa.
– Kasvutunnelit ovat kevytrakenteisia, siirreltäviä viljelyteknisiä ratkaisuja. Tunneli on metallikehikko, jossa on muovi päällä, ja siellä lämpösumma kertyy sopivaksi, Ilomäki selittää.
Kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen puutarhataloudessa, ja niissä viljellään mansikkaa tällä hetkellä noin 25 hehtaarin alalla. Monissa muissa Euroopan maissa kasvutunneleissa tuotetaan jo valtaosa mansikkasadosta.
Mustaherukkaa melkein mansikan veroisesti
Mustaherukka on Ilomäen mukaan viljelypinta-alaltaan mansikan jälkeen Suomen toiseksi viljellyin marja. Ilomäen mukaan tämän kesän herukkasatokin vaikuttaisi olevan hyvä.
