"Tämä kannattaisi tosiaankin pitää mielessä" – tästä syystä et enää halua koskea ravintolan pippurisirottimeen

Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu? 7:58 Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu?

Tiesitkö, että yksi ravintolan likaisimmista asioista lymyilee pöydässä, aivan ruokasi ulottuvilla? Reader’s Digest -sivusto kertoo, että pippurisirottimesta kannattaa pitää näppinsä erossa, sillä sen lasisella pinnalla voi lymyillä melkoinen bakteeriarmeija.

Yllä olevalla videolla keskustellaan ruokahävikistä.

Reader’s Digest -sivuston mukaan ei ole mitenkään epätavallista, että ravintolat saattavat viitata kintaalla yksittäisten sirottimien puhdistamiselle. Tämä pätee niin suolaan, sokeriin kuin muihin jauhepurkkeihin.

Pippurisirotin näyttää kuitenkin voittavan kaikki edellä mainitut bakteerien hamstrauskilpailussa. ABC News -sivuston tekemässä testissä kävi ilmi, että pippurisirottimessa majailee 11 600 erilaista bakteeria.

– Useimmat suola- ja pippurisirottimet vain pyyhkäistään, jos ne vaikuttavat likaisilta. Silloinkin käytetään vain kosteaa rättiä, joka kulkee henkilökunnan taskussa, kertoo Jonas Sickler, Consumer Safety -sivuston mediajohtaja Reader’s Digest -sivustolle.

– Vaikka jotkut ravintolat keräävät, täyttävät ja pyyhkivät sirottimet puhtaiksi, niitä harvoin tyhjennetään ja desinfioidaan.

Lapset leikkivät sirottimilla

Sicklerin mukaan toinen ällöttävä fakta on se, että vanhemmat antavat lastensa usein leikkiä suolalla ja pippurilla ateriaa odotellessa. Tästä seuraa se, että sirottimet peittyvät kuolaan tai muuhun taaperon sormissa olevaan töhnään. Se puolestaan auttaa bakteereja kasvamaan/kiinnittymään lasipinnalle entistä paremmin.

– Vaikka ihmiset eivät aikoisikaan maustaa ruokaansa, he siirtelevät sirottimia pöydällä. Tämä kannattaisi tosiaankin pitää mielessä, kun flunssakausi alkaa, Sickler muistuttaa.

Myös allergiakohtauksen vaara

Bakteerien ohella ravintoloiden sirottimet ovat myös allergioiden suhteen riskialttiita. Sickler kertoo, että sirottimet saattavat maustaessa osua ruokaan tai jopa pudota sen sekaan.

– Mikäli aiemmin samassa pöydässä ruokaillut henkilö koski suolasirottimeen katkarapuisilla sormillaan ja itse olet hyvin allerginen äyriäisille, saattaa panna itsesi alttiiksi riskille, hän selittää.

– Pyydä sen sijaan kokkia maustamaan ruoka kuumana keittiössä, mikäli pidät tulisesta ruoasta. Ja mitä suolaan tulee, ota tämä mahdollisuutena vähentää suolan saantia. Kroppasi kiittää sinua sitten, kun olet vanhempi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!