Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Oletko tullut edes ajatelleeksi? Yksi paikka jää monelta putsaamatta keittiössä

0:31Mitä tapahtuu, kun puiset keittiövälineet laittaa kiehuvaan veteen? MTV testasi kohutun kikan – katso lopputulosKATSO MYÖS: Mitä tapahtuu, kun puiset keittiövälineet laittaa kiehuvaan veteen? MTV testasi kohutun kikan – katso lopputulos.
Julkaistu 18.02.2023 07:16

Emmi Niiniaho

Siivousalan ammattilainen kehottaa pyyhkäisemään maustepurkkien pinnat aina ruoanlaiton jälkeen.

Keittiön puhtaana pitäminen on erityisen tärkeää hygienian kannalta, mutta Kitchen-sivuston mukaan varsinkin yksi paikka jää usealta putsaamatta.

Nimittäin maustepurkit.

Vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa 371 osallistujaa pyydettiin valmistamaan testikeittiössä ateria raa'oista kalkkunajauhelihapihveistä sekä valmissalaatista. Osallistujille sanottiin, että tarkoituksena on testata uusia reseptejä, mutta todellisuudessa tutkijat tarkkailivat, paljonko ristikontaminaatiota tapahtuu keittiössä.

Tutkijat havaitsivat, että MS2-viruksen ristikontaminaatiota havaittiin useimmilla pinnoilla alle 20 prosenttia ajasta, mutta yksi kosketuskohta oli "saastunut" huimat 48 prosenttia ajasta: juurikin maustepurkit.

Vaikka osallistujat muistivatkin pyyhkiä tietyt ruoanlaitossa käytetyt pinnat, maustepurkit jätettiin melko selkeästi huomioimatta.

Lue myös: Olethan muistanut kurkata keittiökaappiisi? Nämä ruoat kannattaa hävittää heti

Luonnonmukaiset puhdistusaineet toimivat parhaiten

Siivouspalveluihin keskittyneen Molly Maid -yrityksen toiminnanjohtaja Vera Peterson kertoo, että maustehylly likaantuu helposti ruoanlaiton aikana syntyvistä roiskeista.

– Jos lika jätetään huomioimatta, siitä voi tulla kasvualusta bakteereille ja muille epäpuhtauksille, Peterson kertoo.

Miten maustepurkit sitten kannattaisi puhdistaa? 

– Mitä tulee elintarvikkeisiin liittyvien tuotteiden, kuten maustepurkkien puhdistamiseen, luonnolliset puhdistusaineet ovat paras vaihtoehto, Peterson sanoo.

Luonnollisista puhdistusaineista Peterson antaa esimerkkeinä laimennetun etikan ja ruokasoodatahnan.

maustehylly

Varsinkin ruokasoodatahnaa pidetään luonnollisena, mutta erityisen tehokkaana puhdistusaineena. Voit valmistaa sitä hyvin yksinkertaisesti sekoittamalla ruokasoodaa ja vettä. Tahnan voi levittää mihin tahansa keittiön pinttyneeseen likaan. Peterson neuvoo, että anna tahnan seistä vähintään viisi minuuttia ja pyyhi se sitten kostealla liinalla.

Myös laimennettu etikka on hyvin edullinen vaihtoehto kaupoista löytyville pesuaineille, eikä se sisällä lainkaan voimakkaita kemikaaleja. Peterson neuvoo sekoittamaan pari desiä valkoviinietikkaa ja vettä sumutepulloon ja sumuttamaan sillä maustepurkit ennen puhtaaksi pyyhkimistä.

Vaikka mausteet olisivatkin turvassa oven takana, purkkien putsaaminen ei ole mitenkään huono idea.

Peterson kehottaa pyyhkäisemään ruoanlaitossa käytetyt maustepurkit joka käyttökerran jälkeen, mutta jos sen sattuu unohtumaan, purkit voisi pyyhkäistä vähintään kerran viikossa, jotteivat bakteerit ennätä kasvamaan niissä.

Lue myös: Keittiömestari kertoo, mistä tunnistaa huonolaatuisen oreganon

Lue myös: Kokki keksi nerokkaan tavan mitata mausteita: "Teelusikka ja ruokalusikka aina käden ulottuvilla"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? 

0:35Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras?Onko tiskikoneen pesutuloksen kannalta väliä, käyttääkö nestemäistä vai tablettina tulevaa pesuainetta?

Lähde: The Kitchn, Journal of Food Protection

Lisää aiheesta:

Neljä paikkaa keittiössä, jotka ovat törkyisempiä kuin luulitkaan – milloin siivosit viimeksi?Yksi monipuolisimmista siivousvälineistä löytyy kaupan maustehyllystä – joko tiesit nämä niksit?Sairaanhoitajan tyyli puhdistaa leikkuulauta saa täystyrmäyksen: "Ei todellakaan desinfioi mitään"Puhdistatko sinäkin uunisi liian harvoin? Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätysSivusto neuvoi pesemään kengät ja höyryttämään kalan astianpesukoneessa – vinkit eivät uponneet kaikkiin: "Minun oli pakko lakata lukemasta""Tämä kannattaisi tosiaankin pitää mielessä" – tästä syystä et enää halua koskea ravintolan pippurisirottimeen
KeittiöSiivousHygieniaRuokaMausteetLifestyle
Maustepurkit olisi hyvä pyyhkäistä joka käyttökerran jälkeen.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö
  • 5.8.06:32
    Koti

    Nämä vahingot keittiössä ovat tuttuja vakuutusyhtiölle – "Melkein kategorinen virhe keittiösuunnittelussa"

  • 3.8.12:33
    Vinkit

    Likainen siivilä voi pilata ruokasi maun – tiskaa se näin

  • 30.7.06:31
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonissa piilee yllättävä vaara: "Joka vuosi näitä tulee vastaan"

  • 28.7.20:08
    Kierrätys

    Hajoaako biojätepussi jo matkalla jäteastialle? Toimi näin

  • 6.7.12:31
    Siivous

    Löytyykö mökkikaapista harmaantunut lasi? Sameuden syynä on lasihome