Kuuluuko sinun joulunaikaasi perinteinen kotikalja?
Kerroimme joulun alla kotikaljan pitkästä historiasta Suomessa niin lounasruokaloiden tuttuna ja turvallisena juomana kuin joulupöydän juhlamaljana. Lidlin jouluruokatutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista valitsee joulupöytäänsä mieluusti kotikaljan.
Olutta saatetaan kutsua virheellisesti kaljaksi, mutta kalja tarkoittaa juuri tällaista tummaa, vähäalkoholista olutta, jota Suomessa on juotu ja tehty kotona ja panimoissa vuosisatojen ajan. Nikolai Sinebrychoffinkin tsaarin sotilaille Suomenlinnassa valmistama olut oli juuri tällaista kaljaa, joka oli turvallinen ja ravitseva elintarvike aikana, kun vesi saattoi olla saastunutta.
Sinebrychoffilta kerrotaan, että panimoyritys on valmistanut erilaista kaljaa koko historiansa ajan.
– 1900-luvulla kieltolain aikaan tai sota-aikaan - kun oli pulaa viljasta ja sen käyttö säänneltyä - matala-alkoholinen kalja oli ainoa oluttyyppi, jota sai valmistaa. Näiden aikojen jälkeenkin perinnekalja on yhä suosiossa ruokajuomana ja myöhemmin erityisesti joulun aikaan, kertoo Sinebrychoffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola.




