Tämä kalja herättää muistoja! Muistatko sinä vielä nämä vanhat pullot?

olut
Shutterstock

Kuuluuko sinun joulunaikaasi perinteinen kotikalja?

Kerroimme joulun alla kotikaljan pitkästä historiasta Suomessa niin lounasruokaloiden tuttuna ja turvallisena juomana kuin joulupöydän juhlamaljana. Lidlin jouluruokatutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista valitsee joulupöytäänsä mieluusti kotikaljan.

Olutta saatetaan kutsua virheellisesti kaljaksi, mutta kalja tarkoittaa juuri tällaista tummaa, vähäalkoholista olutta, jota Suomessa on juotu ja tehty kotona ja panimoissa vuosisatojen ajan. Nikolai Sinebrychoffinkin tsaarin sotilaille Suomenlinnassa valmistama olut oli juuri tällaista kaljaa, joka oli turvallinen ja ravitseva elintarvike aikana, kun vesi saattoi olla saastunutta. 

Sinebrychoffilta kerrotaan, että panimoyritys on valmistanut erilaista kaljaa koko historiansa ajan. 

– 1900-luvulla kieltolain aikaan tai sota-aikaan - kun oli pulaa viljasta ja sen käyttö säänneltyä - matala-alkoholinen kalja oli ainoa oluttyyppi, jota sai valmistaa. Näiden aikojen jälkeenkin perinnekalja on yhä suosiossa ruokajuomana ja myöhemmin erityisesti joulun aikaan, kertoo Sinebrychoffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola.

Sinebrychoffin olutvinkit joulupöytään:

Jouluruokien kanssa sopivia oluita ovat esimerkiksi KOFF APA, Brooklyn Sorachi Ace ja Suomen vanhin jouluolut KOFF Jouluolut. Tuoreen kyselyn perusteella vaalea lager on suosituin olut joulupöydässä – se sopii hyvin monen jouluruoan kanssa. Jälkiruokien kanssa – erityisesti suklaisten – sopii erinomaisesti Sinebrychoff Porter, jonka tumma paahteisuus täydentää suklaan makua.

Tänä päivänä Sinebrychoffin oma kotikalja, Perinnekalja myy Mikkolan mukaan melko tasaisesti ympäri vuoden,  mutta suurin menekki alkaa marraskuussa ja tasoittuu taas vuoden vaihtumisen jälkeen. Viime vuosien aikana suosio on ollut tasaista.

– Viime vuosien olutbuumin vallitessa suomalaiset ovat toki oppineet käyttämään joulupöydissä myös monenlaisia vahvempia oluita, jotka sopivat suomalaiseen joulupöytään erinomaisesti. Suomalainen jouluruokaperinne on kehittynyt nimenomaan oluen kanssa nautittavaksi.

Muistatko sinä vielä nämä Perinnekaljan vanhat pulloetiketit?

Perinnekaljaa on aiemmin myyty nimellä Perhekalja.


***

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat