Panimoiden on arvioitava jouluoluiden menekkiä tarkkaan, jotta niitä ei jää kasapäin yli.
Suomalaiset ovat olutkansaa ympäri vuoden, ja joulun aikaan tämän "kansallisjuoman" suosio vain kasvaa. Olut onkin mainio valinta myös joulupöydän juomaksi, sillä se sopii usein erilaisten jouluruokien makupariksi. Moni valitsee joulupöytään turhan tanniinisen punaviinin, joka peittää täysin makumaailmaltaan herkkien jouluruokien maun alleen.
– Olut sopii ruokajuomaksi monille eri mauille – kuten runsaaseen joulupöytään. Oluen kameleonttimainen olemus johtuu matalammasta alkoholipitoisuudesta, joka ei peitä ruokien aromeja alleen, Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu totesi muutama vuosi sitten.
Perinteisten oluiden lisäksi moni suomalainen panimo myy myös kausituotteena omaa jouluoluttaan. Jouluoluita löytyy niin suurilta panimoilta, kuten Hartwallilta, Olvilta ja Sinebrychofflta kuin pieniltäkin kotimaisilta oluttuottajiltakin. Hartwallin mukaan jouluolut on tyypillisesti väriltään tumma ja koostuu useista eri mauista. Tyypillisesti jouluoluissa käytetään maltaita, joissa on paahteisia, tumman suklaisia ja joululimpun karamellisia makuja.
Lue myös: Tämä on suomalaisten suosikkiolut jouluna – takaa kirii kuitenkin myös "suurin yllättäjä"
Jouluolutta ostetaan jo lokakuussa: "Suomalainen on vähän hullu"
Yksi jouluoluita valmistava suomalaispanimo on loviisalainen Malmgård. Malmgårdin tilan isäntä, kreivi kertoo panimon jouluoluen hyvin pehmeä maultaan, tumma, mutta ei kuitenkaan liian raskas. Jouluolut on tällä hetkellä panimon myydyin tuote.
