Lidl selvitti suomalaisten suosikit: Joulun hittijuoma saattaa yllättää – kaukana luksuksesta

jouluruoka joulu kinkku laatikot rosolli
Suomalaiset vaalivat jouluna perinteitä, mutta haluavat silti myös ripauksen luksusta. Joulun ruokajuomiin tämä ei kuitenkaan näytä pätevän. Shutterstock

Kauppaketju Lidl selvitti suomalaisten jouluruoka- ja juomasuosikkeja. Tutkimus osoitti, että luksusruoat ovat hiipineet osaksi myös suomalaista joulua. 

Suomalainen jouluruoka muuttuu hitaasti ja perinteiset jouluruoat pitävät pintansa. Kuitenkin 52 prosenttia suomalaisista kaipaa perinteisten jouluruokien rinnalle myös vaihtelua uusilla ja erikoisemmilla ruokalajeilla.

Kymmenen vuoden aikana suosiotaan joulupöydässä ovat kasvattaneet muun muassa juustot, äyriäiset sekä riista- ja porotuotteet. Myös kalkkuna ja ankka ovat suositumpia kuin kymmenen vuotta sitten. Makeista jouluherkuista eniten on kasvanut makean täytetyn kakun tai suklaakakun suosio.

– Teettämämme jouluruokatutkimuksen mukaan yleisimmin vaihtelua haetaan lisäämällä joulupöytään kasvis- ja kalaruokia, mutta samalla myös erilaisten luksusruokina pidettyjen ruokien suosio on kasvanut. Meillä tämä on näkynyt kasvavana kysyntänä hienoina pidetyille tuotteille, joita ostetaan perinteistä jouluateriaa täydentämään, kertoo Lidl Suomen osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs.

Heinrichsin mukaan suomalaiset ovat uskollisia perinteille, mutta moni haluaa silti pöytään ripauksen ylellisyyttäkin. Kymmenen vuotta sitten esimerkiksi äyriäisiä kertoi syövänsä neljä prosenttia Lidlin jouluruokatutkimuksen vastaajista, nyt osuus on tuplaantunut kahdeksaan prosenttiin.

– Toisaalta pohjoismaisesta luonnosta saatavat ruoat, kuten riista- ja porotuotteet, ovat saamassa ansaitsemaansa luksusaseman. Ne ovat uniikkeja ruokalajeja, joilla saa helposti luotua juhlan tuntua, Heinrichs jatkaa.

Suomalainen juo jouluna hanavettä

Vaikka luksus näkyy jouluruoissa, ovat suomalaisten joulun ruokajuomat hyvin arkisia: yleisimmät juomat ovat kyselyn mukaan hanavesi (72 prosenttia) ja maito (69 prosenttia). Kolmanneksi suosituin on punaviini – sitä juo jouluna 64 prosenttia suomalaisista. Punaviiniä juodaan jouluna erityisesti Uudellamaalla, jossa se kuuluu 71 prosentin joulupöytään.

– Toisin kuin ranskalaisena jouluna, Suomessa samppanja ei kuulu yleisesti joulun ruokajuomiin. Kuohuviiniä juo jouluna vain 10 prosenttia suomalaisista ja samppanjaa 4 prosenttia, huomauttaa Heinrichs.

Kuohuviiniä useammin suomalaiset juovatkin esimerkiksi kotikaljaa (40 prosenttia), valkoviiniä (34 prosenttia), lagerolutta (29 prosenttia) tai limonadeja, joita juo 25 prosenttia suomalaisista.

– Meillä jouluna nousee myös erilaisten erikoisoluiden suosio ja kivennäisveden kysyntä, Heinrichs kertoo.

Tutkimustiedot perustuvat Lidlin tilaamaan jouluruokatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kampanjatutkimus toteutettiin lokakuussa 2016 ja siihen vastasi 1242 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

*** 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.