Kauppaketju Lidl selvitti suomalaisten jouluruoka- ja juomasuosikkeja. Tutkimus osoitti, että luksusruoat ovat hiipineet osaksi myös suomalaista joulua.
Suomalainen jouluruoka muuttuu hitaasti ja perinteiset jouluruoat pitävät pintansa. Kuitenkin 52 prosenttia suomalaisista kaipaa perinteisten jouluruokien rinnalle myös vaihtelua uusilla ja erikoisemmilla ruokalajeilla.
Kymmenen vuoden aikana suosiotaan joulupöydässä ovat kasvattaneet muun muassa juustot, äyriäiset sekä riista- ja porotuotteet. Myös kalkkuna ja ankka ovat suositumpia kuin kymmenen vuotta sitten. Makeista jouluherkuista eniten on kasvanut makean täytetyn kakun tai suklaakakun suosio.
– Teettämämme jouluruokatutkimuksen mukaan yleisimmin vaihtelua haetaan lisäämällä joulupöytään kasvis- ja kalaruokia, mutta samalla myös erilaisten luksusruokina pidettyjen ruokien suosio on kasvanut. Meillä tämä on näkynyt kasvavana kysyntänä hienoina pidetyille tuotteille, joita ostetaan perinteistä jouluateriaa täydentämään, kertoo Lidl Suomen osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs.
Heinrichsin mukaan suomalaiset ovat uskollisia perinteille, mutta moni haluaa silti pöytään ripauksen ylellisyyttäkin. Kymmenen vuotta sitten esimerkiksi äyriäisiä kertoi syövänsä neljä prosenttia Lidlin jouluruokatutkimuksen vastaajista, nyt osuus on tuplaantunut kahdeksaan prosenttiin.
– Toisaalta pohjoismaisesta luonnosta saatavat ruoat, kuten riista- ja porotuotteet, ovat saamassa ansaitsemaansa luksusaseman. Ne ovat uniikkeja ruokalajeja, joilla saa helposti luotua juhlan tuntua, Heinrichs jatkaa.
