Ostatko sinäkin? Alko paljastaa joulun suurimmat juomahitit ja keinon välttää pahimmat ruuhkat

4:58 Baileys, Amarula, Kyrö ja muut – MTV:n ruokatoimittaja maisteli sokkona kermaliköörit ja löysi suosikkinsa

Alko paljastaa, millaisia juomia suomalaiset ostavat joulupöytiinsä tänä vuonna, ja milloin myymälöissä kannattaa asioida.

Videolla: Mikä on paras kermalikööri? Selvitimme!

Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki, tiedottaa juomaketju. Myynnin arvioidaan kasvavan noin 80 prosenttia normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Lähes kaikkien tuoteryhmien kysynnän arvioidaan kasvavan tänä vuonna edellisvuosien tapaan. Joulun vaikutusta Alkon myyntiin kahdella joulunalusviikolla on arvioitu juhlattomaan ajanjaksoon verrattuna.

Pahimmat ruuhkat voi Alkon mukaan välttää asioimalla verkkokaupassa tai seuraamalla liikennevaloja, jotka paljastavat myymälöiden pahimmat ruuhkahuiput.

Alkon myymälöiden aukioloajat jouluna

 • 21.–23.12. klo 9–21
 • jouluaattona 24.12. klo 9–12
 • joulupäivänä ja tapaninpäivänä 25. ja 26.12. myymälät ovat kiinni

Ruuhkien välttämiseksi joulun ostokset on hyvä tehdä mahdollisuuksien mukaan jo ennakkoon tai esimerkiksi verkossa. Asioinnin liikennevalot auttavat ajoittamaan myymäläkäynnin vähemmän ruuhkaisiin ajankohtiin.

Punaviiniä, olutta ja samppanjaa

Alkossa uskotaan, että punaviini on tänäkin jouluna monen joulupöydän suosikki. Punaviiniä myydään jouluna tuoteryhmistä eniten ja tänä vuonna sitä ostetaan arviolta yli kaksi miljoonaa litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

Myös samppanjan litramyynti kasvaa jouluna yli kolminkertaiseksi. Lisäksi suomalaiset ostavat makeiden herkkujen kaveriksi portviiniä, maustettuja liköörejä, madeiraa ja sherrya.

– Ehkäpä tätä joulua voisi kuvailla tunnelmaltaan perinteiseksi, mutta kestävämpien valintojen twistillä. Niin ruoka- kuin juomavalinnoissa pohditaan vastuullisuutta, kertoo tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna.

Holittomien buumi näkyy myös jouluna – myös vastuullisemmat valinnat kiinnostavat

Vilkunan mukaan asiakkaat kysyvät eniten luomua, mutta entistä enemmän halutaan myös vegaanisia viinejä sekä ympäristöystävällisempiä juomapakkauksia. Myös erilaisille joulupöydän kasvis- ja vegaaniruoille kysytään juomasuosituksia enenevissä määrin.

Alkon ennakoi alkoholittomien viinien myynnin kasvavan joulumyynnissä lähes kaksinkertaiseksi normaaliin myyntiin verrattuna. Alkoholittomat ovatkin Vilkunan mukaan yhä kiinteämpi osa juhlaa kuin juhlaa.

–  Alkoholittomien tuotteiden valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja tuotteiden laatu on parantunut merkittävästi. Alkoholittomien juomien ja ruokien yhdistäminen onnistuu jo samalla tavalla kuin alkoholillisten juomien kanssa.

Alkon asiantuntijan juomasuositukset joulupöytään

Tällaisia juomia Alkon Taina Vilkuna suosittelee valitsemaan joulupöytään.

Mitä olutta joulupöytään?

–  Lagerit ja savuoluet kuten saksalainen rauchbier ovat omiaan perinteisen kinkun ja laatikoiden kaverina. IPAn rapsakka humalointi puolestaan raikastaa joulun raskaampia makuja, ja kevyemmistä vehnäoluista saa tyylikkään kumppanin kalapöytään, Vilkuna vinkkaa.

Mitä punaviiniä joulupöytään?

–Punaviinien ystävälle hyviä vaihtoehtoja ovat kevyet ja marjaiset punaviinit erityisesti Pinot Noir- tai Gamay-rypäleistä. Mikäli haluaa viiniltä täyteläisyyttä, Bordeaux’n klassikot sekä Italian Venetosta tulevat muhkeat amaronet tai mausteisen kirsikkaiset ripassot maistuvat myös joulunaikaan.

Mikä muu juoma toimii joulupöydässä?

– Vaikka aterialle olisi jo valittu toisenlaiset ruokaviinit, samppanja toimii hyvänä tukena. Tukisamppanja virittää makuhermot ennen ateriaa. Ruokalajien välillä samppanja puhdistaa ja raikastaa suun tehden tilaa uusille mauille.

–Tärkein valintakriteeri on loppujen lopuksi oma maku, eli valitse juuri sellaisia viinejä, joista itse pidät.

Lähde: Alko

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja