Löytyykö tämä juoma sinunkin joulupöydästäsi? Erityisesti yksi olut nousee vuosi toisensa jälkeen hitiksi

8:09 Olutgurujen Anikón ja Marian vinkit joulupöytään

Joka toiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluu ruokajuomana olut, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta kerrotaan. 

Alko kertoi aiemmin joulukuussa joulun hittijuomista. Alkon mukaan punaviini on todennäköisin joulupöydän suosikki tänäkin vuonna ja Alkon tuoteryhmistä sitä myydään eniten jouluna. Punaviiniä ennakoidaan myytävän yli kaksi miljoonaa litraa, kun normaalisti punaviiniä myydään miljoona litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

"Olut on kuulunut suomalaiseen joulupöytään jo vuosisatojen ajan"

Tämä tiedetään myös Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitossa. Liiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan joka toiseen suomalaiseen joulupöytään katetaan tänä jouluna olutta.

Tutkimuksessa kartoitettin suomalaisten alkoholiasenteita. Tutkimukseen vastasi helmikuussa 1045 suomalaiskuluttajaa. Heistä 54 prosenttia kertoi, että jouluruokien kanssa tarjotaan olutta.

– Jouluruoka koostuu hyvinkin perinteisistä ruoista, ja olut on kuulunut suomalaiseen joulupöytään jo vuosisatojen ajan. Samoin lähiruoan suosiminen on noussut trendiksi, joten myös omalla paikkakunnalla tai maakunnassa valmistettu olut sopii niiden kanssa. Ratkaisevin valintakriteeri on kuitenkin oluttyyppi, joka sopii nimenomaan jouluna syötävien ruokien kanssa, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Lager on joulun ykkönen – muista myös alkoholiton vaihtoehto

Olutlaaduista lager on säilyttänyt suosikkiasemansa. Kyselyyn vastanneiden mielestä kinkun kanssa sopii parhaiten tumma lager (47 prosenttia vastaajista),  mutta vaalea lager lähes yhtä hyvin (42 prosenttia vastaajista). Parhaiten vaalea lager sopii vastanneiden mielestä kalojen ja mädin kanssa.

Nykyään myös uskalletaan nauttia olutta jälkiruuan ja makeiden herkkujen kanssa. Lageria juodaan mieluiten juustojen kanssa, mutta myös Indian Pale Ale (IPA)- ja American Pale Ale (APA) -tyyppiset oluet sopivat yhdistelmäksi. Suklaan kanssa parhaiten sopii portteri tai stout.

Panimoliiton mukaan kuluttajat näyttävät luottavan kotimaisiin tunnettuihin brändeihin valitessaan juomiaan. Se on liiton mukaan hyvä erityisesti nyt korona-aikana, jolloin kotimainen työllisyys kaipaa kipeästi tukea.

– Kuluttajienvalinnoissa näkyy myös viime vuosina reippaasti kasvanut alkoholittoman oluen suosio. Sekin on syytä muistaa, että olut tai muut alkoholia sisältävät juomat eivät joulunakaan sovi kaikille. Kohtuullisuutta on syytä noudattaa juhlapyhinäkin, Loikkanen muistuttaa.

Lähde: Panimoliitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja