Lari, 25, edustaa Suomea arvostetuissa kokkikisoissa – näin hän päätyi suoraan armeijasta Michelin-ravintolan keittiömestariksi

Lari Helenius
Lari Helenius, 25, edustaa Suomea kansainvälisissä huippukokkikisoissa Moskovassa. Santeri Stenvall

Moskovassa järjestetään lokakuun toisella viikolla arvostetun S. Pellegrino Young Chef -kokkikilpailun Euraasian semifinaali. Suomea kisoissa edustaa 25-vuotias, helsinkiläisen Michelin-ravintola olon keittiömestari Lari Helenius. 

Michelin-ravintola Olossa noin neljä vuotta työskennellyt Lari Helenius, 25, valmistautuu paraikaa Moskovan matkaan. Mistään lomailusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan nuori keittiömestari lähtee edustamaan Suomea nuorten huippukokkien S. Pellegrino Young Chef -kilpailun Euraasian semifinaaliin lokakuun toisella viikolla. 

Nuorten huippukokkien S. Pellegrino Young Chef -kilpailu järjestetään jo neljättä kertaa ja voittaja selviää keväällä 2020 Milanossa järjestettävässä Grand Finalessa. Tätä ennen käydään 12 alueellista semifinaalia, joiden voittajat pääsevät taistelemaan himoitusta tittelistä. Moskovassa 8.-9. lokakuuta järjestettävään 12 kisaajan Euraasian osakilpailuun valittiin Suomesta huippuravintola Olon keittiömestari Lari Helenius, 25.

Kisa-annos on oodi turskalle

Vasta 25-vuotias Helenius on jo kisakonkari ja kertoo viihtyvänsä kisapaineessa hyvin. Viimeisimmässä kilpailussaan Vuoden kokin tittelistä hän sijoittui toiseksi. S. Pellegrinon kansainväliseen kisaan hänet valittiin kymmenien suomalaishakijoiden joukosta.

– Hakemusta varten piti tehdä yksi annos, ottaa siitä kuva ja kirjoittaa resepti. Tämän lisäksi mukaan piti liittää annoksen tarina. Kesällä sain tietää, että minut on valittu semifinaaleihin, Helenius kertoo MTV:lle.

Moskovan semifinaaleissa Heleniuksen tehtävänä on valmistaa samainen hakemuksessa esitelty annos, joka arvioidaan kansainvälisen huippuraadin toimesta. Mukana annoksia arvioimassa on arvostettuja Michelin-keittiömestareita maailmalta. Heleniuksen lisäksi Suomen värejä Moskovassa edustaa kilpailun juryyn kutsuttu keittiömestari Linnea Vihonen. Suomen delegaation täydentää huippukokki Pekka Terävä, joka toimii Heleniuksen mentorina.

S.Pellegrino Young Chef -annoksensa Helenius on rakentanut pohjoismaista makumaailmaa kunnioitten. Pääraaka-aineena on turska ja muina raaka-aineina Helenius hyödyntää ostereita ja kirjolohen mätiä.

– Turska on yksi suosikkiraaka-aineistani. Sitä on tullut paljon tehtyä. Kala saa makua grillatusta voista, eli kalaan saadaan grillin maku ilman, että sen rakenne kärsii. Lisäksi annoksessa on muun muassa mysliä, joka tehdään friteeratusta turskan nahasta, Helenius kertoo MTV:lle annoksestaan. 

Mikä sitten on nuoren suomalaisen keittiömestarin valttikortti muiden maiden edustajien joukossa?

– Olen nähnyt muiden annoksista kuvat. Minulla on hyvin omanlainen tyyli ja makumaailma kallellaan Suomeen sekä muihin pohjoismaihin. Muut kisaajat tulevat Virosta, Venäjältä, Latviasta ja Liettuasta. Omassa annoksessani on suhteellisen herkkiä, mutta silti vahvoja makuja. 

Kotitaloustunneilta ravintolakouluun, armeijasta Michelin-ravintolaan

Tukea kisakamppailun valmisteluissa Helenius on saanut mentoriltaan Pekka Terävältä, joka on käynyt maistelemassa Larin kisa-annoksia harjoituksissa ja hoitanut logistiikkapuolta Venäjän suuntaan.

Terävä on ollut myös avainasemassa Heleniuksen uran kehittymisessä. Helenius kertoo tykänneensä ruoanlaitosta jo lapsena ja kokanneensa paljon äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Yläasteen kotitaloustunneilla into kasvoi ja Helenius päätti pyrkä ravintolakoulu Perhoon. 

– Sain koulussa hyvät eväät, minulle annettiin mahdollisuuksia ja tekemistä tuettiin. Olin jo silloin mukana kilpailuissa, joissa tapasin Pekan. Pekka pyysi minua ensimmäisen kerran ravintolaansa töihin vuonna 2014, mutta olin juuri menossa armeijaan. Heti armeijan jälkeen Pekka kysyi uudestaan ja sillä tiellä ollaan, Helenius muistelee uransa alkamista Michelin-ravintola Olossa.

Aluksi Helenius toimi ravintolassa rivikokkina, pääosin paistohommissa. Muutamassa vuodessa nuori mies on edennyt ravintolassa keittiömestariksi. 

MTV:n ruokasivusto Makuja.fi seuraa S. Pellegrino Young Chef -kisoja paikan päällä Moskovassa 8.-9.10.2019. Semifinaalin 12 osallistujasta 1 valitaan Milanossa keväällä 2020 järjestettävään finaaliin.

***

Pekka Terävä näyttää, miten keitetään täydellistä spagettia.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat