Taikinan olennaisin osa – käytätkö pizzaan vääränlaista jauhoa?

shutterstock_255113509
Jos pizzaa leipoo itse kotona, kannattaa taikinaan panostaa kaikkein eniten. Shutterstock

Jos pizzaa leipoo itse, kehottavat asiantuntijat panostamaan kaikkein eniten taikinaan.

Pizzataiteilija Luca Platanian ja Saku Tuomisen tuoreessa Pizze-kirjassa (Otava 2015) kehotetaan panostamaan erityisesti taikinaan, jos kotioloissa halutaan valmistaa onnistunutta pizzaa. Yksi olennaisimmista osista pizzataikinaa on sen leipomiseen käytetty jauho.

TIESITKÖ? Pizzaa suositellaan leivottavan hienoiten jauhetuista tuplanolla eli ”00”-jauhoista. Niitä on Suomessa vaikea saada käsiinsä, mutta asian tiimoilta kannattaa poiketa erikoisruokakaupoissa.

– Ei ole ollenkaan sama, millaista jauhoa pizzaan käytetään. Taikinan rakenne riippuu kokonaan siihen käytetyn jauhon laadusta, Antonio Caputo kuuluisasta italialaisesta Caputon myllystä kertoo Pizze-kirjassa.

– Vuosikymmenten kokemus ja loputtomat laboratoriokokeet osoittavat esimerkiksi, että hyvässä pizzajauhossa on noin 12–13 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, Caputo toteaa.

Asiantuntijan mukaan laadukkaan vehnäjauhon tekeminen on verrattavissa niinkin arvostettujen tuotteiden kuin laadukkaan kahvin ja samppanjan valmistamiseen.

– Hyvän jauhon tekemistä voi hyvin verrata huippukahvin tai samppanjan tekemiseen. Tasaiseen huippulaatuun pääseminen vaatii valtavasti työtä, Caputo summaa. 

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja