Lontoon parhaat pizzakokit neuvovat: Näin teet täydellistä pizzaa kotioloissa

Pizza lähikuva pitsa
Myös kotioloissa on mahdollista leipoa herkullista pizzaa, kunhan kiinnittää huomiota muutamaan tärkeää seikkaan. Shutterstock

Kotitekoisen pizzan valmistaminen vaatii pizzakokkien mukaan ennen kaikkea aikaa, hyviä raaka-aineita ja avointa mieltä. 

Helmikuu on vuoden lyhin kuukausi, mutta mahdollisesti samalla myös paras, sillä helmikuun 9. päivä vietetään kansallista pizzapäivää ainakin Yhdysvalloissa ja Briteissä. Päivä onkin hyvä syy hankkia tarvittavat ainekset ja upottaa kädet pizzataikinaan.

Independent-sivusto kysyi Lontoon parhaimmilta pizzakokeilta neuvoa ja listasi ylös asioita, joita ihmisten tulisi ottaa huomioon pizzaa valmistettaessa. Kokit lupaavat, että näiden vinkkien avulla voit saada ravintolatasoisen elämyksen myös kotikeittiössä. 

Taikinan kohottamiseen kannattaa varata aikaa

Yard Sale Pizzan pääkokki Nick Bucklandin mukaan kotitekoista pizzaa valmistettaessa kannattaa ottaa huomioon kolme tärkeää seikkaa. Näitä ovat aika, lämpötila ja raaka-aineet.

– Mitä kauemmin aikaa käytät taikinan nostattamiseen, sitä enemmän makua saat, Buckland toteaa.

Kokki suosittelee hidasta, jopa 72-tuntista jääkaappinostatusta, jonka aikana hiiva ehtii hajottaa jauhojen sisältämät luonnolliset sokerit ja muodostaa taikinaan makua.

Myös lämpötilan kanssa voi tulla kotioloissa haasteita, sillä useimmissa pizzerioissa pizzat saatetaan paistaa jopa yli 400 asteen lämpötilassa. Korkean lämpötilan ansiosta pizzat kypsyvät muutamassa minuutissa luoden rapean lopputuloksen.

Pizzauunimaisten olosuhteiden saamiseksi Buckland suosittelee esilämmittämään uunissa pizzakiven tai pellin, jonka päälle pizza nostetaan kypsymään

Laadukkaista raaka-aineista syntyy laadukas pizza

Hyvä pizza vaatii tietysti myös hyviä raaka-aineita, joiden kanssa ei kokin mukaan kannata kitsastella. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, niitä ei tarvitse ladata pizzan päälle suuria määriä.

– Pysy kaukana valmiiksi raastetuista juustoista, sillä ne sisältävät paakkuuntumista estäviä aineita, jotka eivät sula toivotulla tavalla, Buckland ohjeistaa.

Myös Martello Hallin perustaja Sarah Weir kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota raaka-aineiden laatuun, mutta myös erilaisiin makuyhdistelmiin. Nainen kannustaa kokeilemaan rohkeasti yllättäviäkin makuyhdistelmiä, kuten tryffeliöljyä ja pähkinöitä. Vaihtelua tuo myös valkoinen pizza, jossa tomaattikastike on korvattu juustokastikkeella.

– Älä käytä vain punaista ja valkoista, vaan lisää mukaan värejä; vihreää, violettia ja keltaista luomaan näyttävää ulkonäköä ja raikasta makua, Weir kannustaa.

Lähde: Independent 

Jos leipominen ei ole sinun juttusi, ota käyttöön videon vinkit, joilla saat enemmän makua tavalliseen pakastepizzaan. 

0:57

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja