Pizzamestari Luca Platania: Tämä on kaikista tärkeintä, kun paistat pizzaa kotiuunissa

lucaplatania
Luca ja Salla-Maria Platania ovat italialais-suomalainen pariskunta, joka on jo kymmenen vuoden ajan keskittynyt vaikuttamaan siihen, kuinka Suomessa suhtaudutaan pizzaan. lucaplatania.com

Italialaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva pizzamestari Luca Platania paljastaa uutuuskirjassaan, miten kotiuunissa tehdään parasta pizzaa.

Voiko kotiuunissa todella paistaa hyvää pizzaa? Mitä pizzaa täyttäessä tulee ottaa huomioon? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan uunituoreessa Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksessa (Cozy Publishing 2021). Uutuuskirja on Luca ja Salla-Maria Platanian syväsukellus pizzojen maailmaan.

Pizzauuni on kiva lisä, mutta sitä ei oikeasti tarvita hyvään pizzaan

Pizzakirja syntyi pariskunnan turhautumisesta siihen, että kaikilla pitäisi olla kotipihassa tai parvekkeella oma pizzauuni: syntyyhän heidän kokemuksensa mukaan kotikeittiössäkin aivan loistavaa pizzaa. 

– Olen leiponut pizzoja ja avannut pizzerioita eri puolille Suomea ja Tanskaa. Olen päässyt paistamaan pizzoja Pariisissa, Napolissa, synnyinkaupungissani Roomassa ja muuallakin – mutta jos minulta kysytään, paras paikka syödä sitä on kotona, jaettuna rakkaimpien kanssa, Luca Platania toteaa.

"Mikäli haluaa keskittyä nimenomaan napolilaisen pizzan valmistamiseen, on pizzauuni hyvä sijoitus. Mutta onneksi on olemassa myös erinomaisia, napolilaista pizzaakin parempia pizzareseptejä, jotka onnistuvat mainiosti kotiuunissakin. Kuten kaikki tämän kirjan ohjeet!"  – Luca & Salla-Maria Platania Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksessa (Cozy Publishing 2021)

passione pizza


Tämä on tärkeintä, kun paistat pizzaa kotiuunissa

MTV Uutisten Makuja kerrottiin aiemmin tuoreen Pizzanpaistajat-kirjan vinkeistä täydellisen pizzan paistamiseen kotiuunissa. Kuten sanottu, pizzan tekeminen kotona on myös Luca Platanialle sydämen asia. Harvalla on kotonaan ravintoloista tuttuja, tuhansia euroja maksavia ammattilaisuuneja. Platania muistutta kirjassa, että kotiuuni kuumenee usein hieman epätasaisesti ja jäähtyy nopeasti, jos uunin luukkua raottaa.

– Tämän vuoksi hyvän pizzan paistaminen kotiuunssa ei ole aivan yksinkertaista – jos ei ota huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

Platanian mukaan pizzaa paistaessa kannattaa käyttää grillivastuksia sekä kiertoilmaa, jos vain mahdollista. Joissakin kotiuuneissa on myös erityinen pizza-asetus, jota kannattaa suosia. Kaikista tärkeintä on avata uunin ovea mahdollisimman harvoin paiston aikana. 

– Jotta saa kotiuunissakin synnytettyä ammattimaisen pizzauunin aiheuttaman alkushokin taikinalle, on pizzakivi hyvä apu. Pizzakiven on oltava todella kuuma, joten se kannattaa laittaa uuniin hyvissä ajoin ennen paistoa. Kun sekä uuni että pizzakivi ovat kuumia, pizzapelti asetetaan uunin pohjalla olevalle pizzakivelle ja suljetaan luukku nopeasti.

Nämä tarvikkeet kannattaa keittiöstä löytyä, mikäli haluat hyvää pizzaa

Pizzaa ei siis välttämättä paisteta suoraan pizzakivellä, vaan pellillä. Jos uunipelti ei kuitenkaan siirrä lämpöä tarpeeksi tehokkaasti ja pizzapohja jää alapuolelta valkoiseksi, voi pizzan liu'uttaa varovasti lastan avulla pizzakivelle. Tässäkin tapauksessa uunin luukku tulee sulkea nopeasti.

Platanian mukaan jokaisesta kotiuunista löytyvä musta uunipelti käy erinomaisesti pizzan paistoon. Pizzakivi on hyvä apu, muttei täysin välttämätön.

Hyvä pizza valmistuu kotona, kun omistaa digitaalisen keittiövaa'an, jolla voi mitata tarkasti taikinaan tulevan suolan sekä hiivan määrän. Lisäksi Platania suosittelee muun muassa digitaalista lämpömittaria, yleiskonetta taikinan vaivaamiseen sekä taikinan kohotusrasioita. Rasioiden sijaan myös kelmu tai muovipussi käyvä kohottamiseen.

Suurimmalta osalta löytyy jo keittiöstään vispilä, nuolija, leipäveitsi sekä sakset, jotka ovat myös hyviä apuvälineitä pizzan valmistamisessa. Leipäveitsellä tai saksilla voi leikata paistetusta pizzasta paloja niin, etteivät ilmakuplat lässähdä. Leivottaessa taikinan leikkaamiseen on hyvä käyttää terävää taikinalastaa, koska se ei revi taikinaa. 

Kun sopivat välineet on hankittuna, voikin alkaa opetella täydellisen pizzataikinan tekemistä. Siitä lisää myöhemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla.

Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmä!

Mitkä ovat omat pizzatäytelempparisi? Oletko kokeillut jotain outoja yhdistelmiä? Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmäsi. Kuvan lähettäminen toimii mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja