Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

”Halvemmaksi ruoka ei juuri voi tulla” – oletko maistanut kaikkien aikojen ensimmäistä pizzalaatua?

Pizza Marinaran salaisuus on herkullinen tomaattikastike.
Pizza Marinaran salaisuus on herkullinen tomaattikastike.Shutterstock
Julkaistu 11.11.2015 14:29
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Onko Pizza Marinara sinulle tuttua herkkua?

Italialaisista pizzoista kuuluisimmat eivät suinkaan ole tehneet itseään tunnetuiksi niihin käytettyjen raaka-aineiden paljouden vuoksi. Tästä huolimatta kuuluisimpia italialaisia pizzoja ylistetään ympäri maailmaa.

– Kun puhutaan italialaisesta pizzakulttuurissa kaksi pizzaa on ylitse muiden: Marinara ja Margherita. Molemmilla on merkittävä rooli pizzan historiassa, Luca Platanian ja Saku Tuomisen Pizze-kirjassa (Otava 2015) todetaan.

Penninvenyttäjien onneksi arvostettuihin italialaisiin pizzoihin ei tarvita lainkaan kalliita raaka-aineita.

– Oikeaoppisesti Marinaran päälle tulee ainoastaan tomaattikastiketta, organoa, valkosipulia ja öljyä, Pizze-kirjassa valaistaan.

Keksivätkö kalastajat Marinaran nimen?

Legenda kertoo, että kuuluisaksi noussut Pizza Marinara on saanut nimensä vuosia sitten italialaisilta kalamiehiltä. Kerrotaan, että nimensä puolesta merellisiin herkkuihin viittaava pizza oli hyvin suosittua aamupalaa kalamiesten keskuudessa siksi, että se oli helposti syötävää, edullista ja täyttävää.

Toinen tarina kertoo, että syy Marinaran suosion nousuun piilee siinä, että pizzaan käytetty tomaattikastike säilyi erityisen hyvin pidemmilläkin reissuilla.

– Marinaraa on pidetty yleisesti kaikkien aikojen ensimmäisenä pizzana, eräänlaisena pizzojen esi-isänä. Sen, jos minkä ytimessä on helppous ja halpuus, sillä sitä halvemmaksi ruoka ei juuri voi tulla, kirjassa todetaan.

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on napolilaisella ja roomalaisella pizzalla? Eroavat merkittävästi toisistaanRaaka-aine, jossa piilee täydellisen pizzan salaisuus – löytyykö sinun keittiökaapistasi?Ravintoloitsijalta hyödyllinen vinkki: Tätä pizzeriassa kannattaa maistaa ensimmäisenä – kertoo paljon koko paikan laadustaIlmiöksi noussut pizzeria laajentaa Helsingin keskustaan: Suomalaisten suosikkipizzaa ei ravintolan listoilta löydy – tässä syy!Löytyykö keittiöstäsi ”tuplanollaa”? Ehdoton raaka-aine, jos haluat täydellistä pizzaaTaikinan olennaisin osa – käytätkö pizzaan vääränlaista jauhoa?
PizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta