”Halvemmaksi ruoka ei juuri voi tulla” – oletko maistanut kaikkien aikojen ensimmäistä pizzalaatua?

shutterstock_132279644
Pizza Marinaran salaisuus on herkullinen tomaattikastike. Shutterstock

Onko Pizza Marinara sinulle tuttua herkkua?

Italialaisista pizzoista kuuluisimmat eivät suinkaan ole tehneet itseään tunnetuiksi niihin käytettyjen raaka-aineiden paljouden vuoksi. Tästä huolimatta kuuluisimpia italialaisia pizzoja ylistetään ympäri maailmaa.

– Kun puhutaan italialaisesta pizzakulttuurissa kaksi pizzaa on ylitse muiden: Marinara ja Margherita. Molemmilla on merkittävä rooli pizzan historiassa, Luca Platanian ja Saku Tuomisen Pizze-kirjassa (Otava 2015) todetaan.

Penninvenyttäjien onneksi arvostettuihin italialaisiin pizzoihin ei tarvita lainkaan kalliita raaka-aineita.

– Oikeaoppisesti Marinaran päälle tulee ainoastaan tomaattikastiketta, organoa, valkosipulia ja öljyä, Pizze-kirjassa valaistaan.

Keksivätkö kalastajat Marinaran nimen?

Legenda kertoo, että kuuluisaksi noussut Pizza Marinara on saanut nimensä vuosia sitten italialaisilta kalamiehiltä. Kerrotaan, että nimensä puolesta merellisiin herkkuihin viittaava pizza oli hyvin suosittua aamupalaa kalamiesten keskuudessa siksi, että se oli helposti syötävää, edullista ja täyttävää.

Toinen tarina kertoo, että syy Marinaran suosion nousuun piilee siinä, että pizzaan käytetty tomaattikastike säilyi erityisen hyvin pidemmilläkin reissuilla.

– Marinaraa on pidetty yleisesti kaikkien aikojen ensimmäisenä pizzana, eräänlaisena pizzojen esi-isänä. Sen, jos minkä ytimessä on helppous ja halpuus, sillä sitä halvemmaksi ruoka ei juuri voi tulla, kirjassa todetaan.

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja