Raaka-aine, jossa piilee täydellisen pizzan salaisuus – löytyykö sinun keittiökaapistasi?

AOP Pizza kuvituskuva

Jos täydellistä pizzaa haluaa tehdä itse, kehottavat asiantuntijat panostamaan erityisesti pizzataikinaan.

Täydelliseen pizzaan tarvitaan täydellinen pizzataikina.  Pizzataiteilija Luca Platanian  ja Saku Tuomisen Pizze-kirjassa (Otava 2015) muistutetaan, että yksi olennaisimmista osista pizzataikinaa ovat sen leipomisessa käytetyt jauhot.

TIESITKÖ? Pizzataikinaan suositellaan hienoksi jauhettuja tuplanolla eli ”00”-jauhoja. 00-jauhoja myydään hyvin varustelluissa ruokakaupoissa.

– Ei ole ollenkaan sama, millaista jauhoa pizzaan käytetään. Taikinan rakenne riippuu kokonaan siihen käytetyn jauhon laadusta, Antonio Caputo kuuluisasta italialaisesta Caputon myllystä kertoo Pizze-kirjassa.

– Vuosikymmenten kokemus ja loputtomat laboratoriokokeet osoittavat esimerkiksi, että hyvässä pizzajauhossa on noin 12–13 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, Caputo toteaa.

Kaupasta kannattaakin napata mukaan pussillinen 00-jauhoja, mikäli haluaa tehdä mahdollisimman hyvän pizzapohjan. Täydellisen pizzataikinan ohjeen löydät reseptipankistamme.  

Kuin laadukasta kahvia tai samppanjaa

Asiantuntijan mukaan laadukkaan vehnäjauhon tekeminen on verrattavissa niinkin arvostettujen tuotteiden kuin laadukkaan kahvin ja samppanjan valmistamiseen.

– Hyvän jauhon tekemistä voi hyvin verrata huippukahvin tai samppanjan tekemiseen. Tasaiseen huippulaatuun pääseminen vaatii valtavasti työtä, Caputo summaa. 

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

Katso myös, miten pakastepizzasta tuunataan astetta parempi eväsherkku:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat