Jos täydellistä pizzaa haluaa tehdä itse, kehottavat asiantuntijat panostamaan erityisesti pizzataikinaan.
Täydelliseen pizzaan tarvitaan täydellinen pizzataikina. Pizzataiteilija Luca Platanian ja Saku Tuomisen Pizze-kirjassa (Otava 2015) muistutetaan, että yksi olennaisimmista osista pizzataikinaa ovat sen leipomisessa käytetyt jauhot.
TIESITKÖ? Pizzataikinaan suositellaan hienoksi jauhettuja tuplanolla eli ”00”-jauhoja. 00-jauhoja myydään hyvin varustelluissa ruokakaupoissa.
– Ei ole ollenkaan sama, millaista jauhoa pizzaan käytetään. Taikinan rakenne riippuu kokonaan siihen käytetyn jauhon laadusta, Antonio Caputo kuuluisasta italialaisesta Caputon myllystä kertoo Pizze-kirjassa.
– Vuosikymmenten kokemus ja loputtomat laboratoriokokeet osoittavat esimerkiksi, että hyvässä pizzajauhossa on noin 12–13 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, Caputo toteaa.
Kaupasta kannattaakin napata mukaan pussillinen 00-jauhoja, mikäli haluaa tehdä mahdollisimman hyvän pizzapohjan. Täydellisen pizzataikinan ohjeen löydät reseptipankistamme.
