Suuri munatutkimus: Kohtuullinen kananmunien syönti ei käy sydämen päälle – yksi mahdollinen riskiryhmä

shutterstock_1054843277
Shutterstock/Oksana Mizina

Tuore Harvardin yliopiston tutkimus ja meta-analyysi vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kohtuullinen kananmunien syönti ei ole terveydelle haitallista.


Kanamunissa on runsaasti proteiinia, rautaa, vitamiineja ja tyydyttymättömiä rasvahappoja, mutta myös runsaasti kolesterolia. Tämä terveydellinen ristiriita näkyy myös tutkimuksissa kananmunan terveyshyödyistä. Kananmunien päivittäinen syönti on osassa tutkimuksia yhdistetty kohonneeseen sydänsairauksien riskiin. Osa löydöksistä taas puhuu sen puolesta, että kananmunat eivät päivittäinkään nautittuna ole epäterveellisiä.

Laaja aiheesta tehty tutkimus kallistuu jälkimmäisen kannan puolelle. Kohtuullinen kananmunien syönti – eli korkeintaan yksi muna päivittäin – ei yhdysvaltalaistutkijoiden laskujen mukaan ole sydänterveydelle haitallista.


Kakkostyypin diabeetikoilla munat voivat lisätä sydänriskejä


Harvardin yliopiston tutkijoiden tuoreet löydökset perustuvat yli 263 000 terveen yhdysvaltalaisen yli 30 vuoden ajalta kerättyihin ravitsemustietoihin. Lisäksi tutkijat suorittivat kananmunia koskevan meta-analyysiin, jota he luonnehtivat tiedotteessaan kaikkien aikojen suurimmaksi. Meta-analyysi kohdistui 28 pitkittäiseen kohorttitutkimukseen, ja niihin osallistuneisiin 1,7 miljoonaan osallistujaan Yhdysvalloista, Euroopasta ja Aasiasta.


Tutkijat eivät löytäneet keräämästään aineistosta yhteyttä ”kohtuullisen” kananmunien syönnin sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä. Muna päivässä ei siis näytä käyvän sydämen päälle.


Meta-analyysista saadut tulokset tukivat käsitystä päivittäisen kananmunan syömisen turvallisuudesta. Aasialaisilla ”kohtuullinen” kananmunien syönti näytti jopa olevan yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tämä voi johtua siitä, että aasialaisissa ruoissa kananmunia sekoitetaan usein ruokaan sen sijaan, että se syötäisiin yksinään tai punaisen lihan ja puhdistettujen viljojen kanssa, kuten länsimaissa.


Sen sijaan kakkostyypin diabeetikoilla runsas kananmunien kulutus oli yhteydessä kohonneisiin sydänriskeihin. Tämä tulos on ristiriidassa viime vuonna ilmestyneen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen kanssa, joka yhdisti päivittäisen kananmunan pienempään diabetesriskiin.


Harvardin yliopiston tutkimus julkaistiin verkossa BMJ-tiedelehdessä.

Runsaasti kananmunia käyttävien terveys huonommalla tolalla


Tutkimustuloksia tulkittaessa on syytä ottaa huomioon, että suurin osa osallistujista ei syönyt yhtä kananmunaa päivässä vaan 1–5 kananmunaa viikossa. Eniten munia ravinnossaan käyttävillä oli korkeampi painoindeksi, ja he olivat yleisesti vähemmän terveitä kuin kananmunia niukemmin kuluttavat. 


– Keskimäärin ihmiset eivät syö enempää kuin yhden munan päivässä. He saattavat syödä kaksi kananmunaa aamiaisella, mutta vain kahdesti tai kolmesti viikossa. Keskimääräinen kulutus on siis oikeasti pienempi kuin yksi muna päivässä, tutkimusta kirjoittanut ravitsemustieteiden ja epidemiologian professori Frank Hu sanoo uutiskanava CNN:n mukaan.


Kananmunat osoittautuivat kuitenkin sydänterveellisemmäksi vaihtoehdoksi kuin prosessoitu ja prosessoimaton punainen liha sekä täysmaito. Sen sijaan kananmunan korvaaminen kalalla, kanalla, palkokasveilla, juustolla tai pähkinöillä ei vaikuttanut sydänriskeihin.


***

0:25

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja