Tuore tutkimus varoittaa: Älä syö tätä enempää kananmunia viikossa – salakavala terveysriski!

9:56 Kolesteroli aisoihin! Äkkikuolema voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin kolesterolista.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivittäinen kananmunien nauttiminen voi olla terveysriski. 

Jo vuosikymmenien ajan kananmunien terveellisyydestä on käyty vilkasta keskustelua. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan päivittäinen kananmunan syöminen ei ole epäterveellistä – päinvastoin. Kananmunien on jopa todettu pienentävän sairastumisriskiä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus ei kuitenkaan ole asiasta täysin samaa mieltä. Chicagossa sijaitsevan lääketieteellisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 3–4 kananmunaa viikossa nauttivilla on korkeampi riski sairastua sydänsairauksiin kuin tätä vähemmän kananmunia nauttivilla.

Yli 300 milligrammaa kolesterolia päivässä sisältävä ruokavalio kasvatti tutkijoiden mukaan sydän- ja verisuonitautien riskiä noin 17 prosentilla. Runsas kananmunien syönti yhdistettiin tutkimuksessa myös kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin. 

"Terveellisessä syömisessä on kyse tasapainosta"

Tutkimuksessa analysoitiin yli 29 000 ihmisen tietoja keskimäärin 17,5 vuoden ajalta. Seurantakauden aikana sattui yhteensä 5400 sydän- ja verisuonitauteihin liittyvää kohtausta.

Tutkijoiden mukaan aiemmat tutkimukset eivät ole ottaneet huomioon kananmunien syömisen lisäksi muita kolesteroliin vaikuttavia tekijöitä, kuten liikuntaa ja ruokavaliota. Tässä seurantatutkimuksessa on kuitenkin toisin. 

– Nykyinen tutkimus sisältää perusteellisen arvioinnin näistä kaikista tekijöistä, tutkimuksen johtaja Victor Zhong kertoo.

– Kun otetaan huomioon kananmunien kulutuksen ja ruokavalion sisältämän kolesterolin kielteiset vaikutukset, kolesterolipitoisten elintarvikkeiden saannin rajoittamisen merkitystä ei pidä väheksyä, tohtori Robert H. Eckel lisää.

Ravitsemusterapeutti Victoria Taylor Britannia Sydänliitosta haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että määrän lisäksi olisi tärkeää kiinnittää huomiota myös kananmunien valmistustapoihin ja lisukkeisiin. 

– Terveellisessä syömisessä on kyse tasapainosta, Taylor toteaa. 

Lähteet: CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja