Suosittu thairuoka onkin vaarallinen – voi aiheuttaa syöpää!
Raa'asta kalasta valmistetun, Thaimaassa suositun ruokalajin, koi plaan, on todettu BBC:n mukaan sisältävän loisia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vuosien kuluessa maksasyövän.
Kymmenien vuosien ajan on ihmetelty sitä, miksi tietyllä joukolla thaimaalaisia todetaan merkittävästi keskimääräistä enemmän maksasyöpää. Syy tilastolliseen poikkeamaan on selvinnyt, ja sen taustalla on etenkin Koillis-Thaimaassa suosittu perinneruoka, koi plaa, joka valmistetaan raa'asta kalasta.
TIESITKÖ? Koillis-Thaimaalainen perinneruoka, koi plaa, valmistetaan perinteisesti raa'asta kalasta, muurahaisista, tuoreista yrteistä ja lime-mehusta.
Raa'assa kalassa voi olla vaarallisia loisia
Koi plaan aiheuttama syöpäriski johtuu siitä, että raa'asta kalasta valmistettu perinneherkku voi sisältää vaarallisia loisia, lampaanmaksamatoja, jotka altistavat maksasyövälle.
– Saimme selville, että lampaanmaksamato voi muodostaa kemikaalia, joka stimuloi isäntäeläimen immuunipuolustusta ja aiheuttaa tulehduksen. Vuosien jälkeen tämä muuttuu krooniseksi tulehdukseksi ja voi muuttua syöväksi, Khon Kaen yliopiston tohtori Banchob Sripa kertoi BBC:lle.
Banchob Sripan tutkimusryhmä sai selville, että joissain yhteisöissä jopa 80 prosentilla asukkaista oli syövälle altistavia loisia. Nuorimmat infektoituneista olivat vasta nelivuotiaita, mutta harvat ovat sairastuneet syöpään ennen 50 ikävuotta.
Paikallisia opetetaan kypsentämään kala
Jos kalan kypsentää ennen sen valmistamista, lampaanmaksamadot kuolevat. Tästä syystä ihmisten tietoisuutta raa'an kalan syömisen aiheuttamista riskeistä pyritään parantamaan. Tällä hetkellä tietoa raa'an kalan syömisen aiheuttamista terveysriskeistä ei ole vielä täysin omaksuttu.
– Joskus minä kypsennän kalan, mutta joskus minä unohdan, 61-vuotias Jongluck Laonongkwa kertoi BBC:lle, vaikka hänen on todettu kantavan vaarallisia loisia.
Lähde: BBC
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti