Mainos

Älä koskaan paista pihviä kypsäksi! Tutkimus: Merkittävä vaikutus terveyteesi

Seuraavan kerran kun aiot paistaa pihvisi kypsäksi, mietipä asiaa uudelleen. Tuoreen tutkimuksen mukaan pihvin kypsyysaste ja valmistustapa saattavat nimittäin lisätä sairastumisriskiä. 

Videolla huippukokki Teemu Laurell paljastaa, mistä tunnistaa kypsän pihvin. 

Yhdysvaltalaisen korkeakoulu Harvard T.H. Chan School of Public Healthin mukaan alustavat tutkimukset osoittavat, että pihvin syöminen kypsänä saattaa lisätä riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen.

Kypsän lihan suosijoiden todettiin sairastuvan jopa 15 prosenttia todennäköisemmin korkeaan verenpaineeseen 12–16 vuoden kuluttua kuin niiden, jotka suosivat raaempaa lihaa.

Yli 100 000 henkilön tutkimuksessa myös lihan valmistustavalla todettiin olevan huomattava vaikutus ihmisten terveyteen. Kohonnut riski sairastua korkeaan verenpaineeseen todettiin nimittäin myös niillä ihmisillä, jotka valmistivat lihansa mieluiten grillissä, avotulella tai korkeassa lämpötilassa. 

Tulokset eivät ole tutkijoiden mukaan osoita suoraa syy-seuraussuhdetta, mutta lisäävät todisteita siitä, että lihan määrän rajoittamisen lisäksi ihmisten tulisi kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin ja kuinka kypsäksi he lihansa valmistavat. 

Lihan kypsentäminen vain yksi riskitekijöistä

Grillaamisen epäterveellisyyden puolesta puhuu tutkimuksessa saatu tieto, jonka mukaan grillausprosessi tuottaa elimistölle vieraita kemikaaleja, kuten aromaattisia amiineja ja polysyklisia aromaattisia hiilivetyjä, eli PAH-yhdisteitä.

Laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että nämä kemikaalit voivat aiheuttaa kehoon tulehduksen, mikä voi vaikuttaa korkean verenpaineen, mutta myös muiden terveysongelmien syntyyn. Korkea verenpaine voi pahimmassa tapauksessa johtaa aivohalvaukseen.

Samaan aikaan tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka syövät paljon kypsäksi paistettua lihaa, kärsivät tiettyjen syöpien, sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen lisääntyneistä riskeistä.

Tutkijat haluavat kuitenkin korostaa, että lihan valmistustapa on vain yksi tekijä, sillä ruokavalio ja elämäntyyli ylipäätään näyttelevät ihmisen terveyden kannalta merkittävää roolia.

– Vähennä natriumin saantia, syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, harrasta säännöllistä liikuntaa ja pidä painosi normaaleissa lukemissa, Yhdysvaltain sydänliiton tiedottaja Linda Van Horn neuvoo.

Lähde: UPI

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja