Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä koskaan paista pihviä kypsäksi! Tutkimus: Merkittävä vaikutus terveyteesi

Tutkijat varoittavat lihan grillaamiseen liittyvistä riskeistä.
Tutkijat varoittavat lihan grillaamiseen liittyvistä riskeistä.Shutterstock
Julkaistu 22.03.2018 16:56

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Seuraavan kerran kun aiot paistaa pihvisi kypsäksi, mietipä asiaa uudelleen. Tuoreen tutkimuksen mukaan pihvin kypsyysaste ja valmistustapa saattavat nimittäin lisätä sairastumisriskiä. 

Videolla huippukokki Teemu Laurell paljastaa, mistä tunnistaa kypsän pihvin. 

Yhdysvaltalaisen korkeakoulu Harvard T.H. Chan School of Public Healthin mukaan alustavat tutkimukset osoittavat, että pihvin syöminen kypsänä saattaa lisätä riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen.

Kypsän lihan suosijoiden todettiin sairastuvan jopa 15 prosenttia todennäköisemmin korkeaan verenpaineeseen 12–16 vuoden kuluttua kuin niiden, jotka suosivat raaempaa lihaa.

Yli 100 000 henkilön tutkimuksessa myös lihan valmistustavalla todettiin olevan huomattava vaikutus ihmisten terveyteen. Kohonnut riski sairastua korkeaan verenpaineeseen todettiin nimittäin myös niillä ihmisillä, jotka valmistivat lihansa mieluiten grillissä, avotulella tai korkeassa lämpötilassa. 

LUE MYÖS: Kuinka monta päivää voi syödä liha-makaronilaatikkoa, joka on tehty jauhelihan viimeisenä käyttöpäivänä?

Tulokset eivät ole tutkijoiden mukaan osoita suoraa syy-seuraussuhdetta, mutta lisäävät todisteita siitä, että lihan määrän rajoittamisen lisäksi ihmisten tulisi kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin ja kuinka kypsäksi he lihansa valmistavat. 


Lihan kypsentäminen vain yksi riskitekijöistä

Grillaamisen epäterveellisyyden puolesta puhuu tutkimuksessa saatu tieto, jonka mukaan grillausprosessi tuottaa elimistölle vieraita kemikaaleja, kuten aromaattisia amiineja ja polysyklisia aromaattisia hiilivetyjä, eli PAH-yhdisteitä.

Laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että nämä kemikaalit voivat aiheuttaa kehoon tulehduksen, mikä voi vaikuttaa korkean verenpaineen, mutta myös muiden terveysongelmien syntyyn. Korkea verenpaine voi pahimmassa tapauksessa johtaa aivohalvaukseen.

grillausTutkijat suosittelevat lihan kypsentämiseen grillausta lempeämpiä tapoja.Shutterstock

Samaan aikaan tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka syövät paljon kypsäksi paistettua lihaa, kärsivät tiettyjen syöpien, sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen lisääntyneistä riskeistä.

Tutkijat haluavat kuitenkin korostaa, että lihan valmistustapa on vain yksi tekijä, sillä ruokavalio ja elämäntyyli ylipäätään näyttelevät ihmisen terveyden kannalta merkittävää roolia.

– Vähennä natriumin saantia, syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, harrasta säännöllistä liikuntaa ja pidä painosi normaaleissa lukemissa, Yhdysvaltain sydänliiton tiedottaja Linda Van Horn neuvoo.

Lähde: UPI

Lisää aiheesta:

Ikäviä uutisia ranskalaisista perunoistaMaidosta paljastui tärkeä terveyshyötySyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoTavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi
LihaRuoanlaittoGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos