Suosittu kuohujuoma uhkaa loppua: Hintaa nostetaan jopa 50 prosenttia?

Skumppaa (3)

Vuonna 2013 samppanjan maailman myydyimpänä kuohuviininä ohittanutta proseccoa tarjoillaan myös Suomessa monissa kesäjuhlissa – vai tarjoillaanko?

Italialainen kuohuviini, prosecco, on kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa jo pitkään. Italiasta kantautuvat uutiset eivät kuitenkaan ole proseccon ystäville mukavaa kuunneltavaa, sillä proseccoa saattaa olla pian tavallista huonommin saatavilla.

TIESITKÖ? Prosecco on kuivaa tai erittäin kuivaa kuohuviiniä, joka tehdään pääosin Glera-rypäleistä. Prosecco valmistetaan nopealla tankkikäymismenetelmällä useimmiten niin, että rypälemehu käytetään ensin valkoviiniksi, jonka jälkeen suoritetaan kuplat muodostava toinen käyminen tankissa. Tämän valmistusprosessin ansiosta prosecco saavuttaa heleän ja tuoreen hedelmäisen aromimaailmansa.

"Viime vuonna sato oli todella huono"

Viinintuottaja Bisolin vientijohtaja Roberto Cremonese kertoi The Drinks Business -lehdelle, että proseccosta saattaa tulla vielä pula. Ongelmat maailman suosituimman kuohujuoman valmistamisessa johtuvat siitä, että vuoden 2014 rypälesato jäi paljon odotettua huonommaksi.

– Viime vuonna sato oli todella huono, ja se jäi puoleen tavallisesta joissain paikoissa. On hyvin mahdollista, että siitä (proseccosta) tulee pula ympäri maailmaa, Cremonese kertoo.

– Elokuussa meille selviää, kuinka paha ongelma on, sillä silloin kuulemme, paljonko juomaa on varastoissa. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa, kuinka paljon heillä sitä on, Cremonese jatkaa.

Mahdolliseen prosecco-pulaan ollaan jo reagoitu Cremonesen mukaan niin, että hintoja nostetaan vähitellen. Myös rypäleviljelijät ovat reagoineet proseccoa koskevaan kohuun nostamalla omia hintojaan.

– Koska proseccolla on niin suuri kysyntä, sitä myydään vähitellen ja tämän vuoksi hintoja nostetaan joissain tapauksissa jopa 50 prosenttia, Cremonese toteaa.

Mutta miksi juuri prosecco on kaikkien kuohujuomien joukossa niin suosittua? Cremonesella on juoman suosioon selitys.

– Proseccoa voi verrata siihen, että ajelee Minillä Lontoon keskustassa Ferrarin sijaan – ei sen juomiseen tarvitse olla perusteltua syytä, Cremonese sanailee The Drinks Business -lehdelle.

Proseccopulasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Millainen on viinin matka suomalaisiin ruokapöytiin? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!