Ennennäkemätön viini saapuu Alkoihin – myynti oli vielä vähän aikaa sitten kiellettyä: "Kyllä me tälle isoa suosiota povaamme"

0:48 Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero

Italiassa valmistettavaa prosecco-kuohuviiniä saa nyt myös roseeversiona.

Videolla: Kannattaako Alkosta ostaa 7,50 vai 15 euroa maksava viini? Tästä hintaero oikeasti muodostuu. 

Italialainen prosecco on tällä hetkellä maailman myydyin kuohuviinityyppi. Suomessakin proseccojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja ne ottavat kovaa vauhtia kiinni myynneissä suomalaisten rakastamia espanjalaisia cava-kuohuviinejä. 

Toisin kuin cavaa, proseccoa ei ole aiemmin saanut tuottaa ja myydä roseeversiona. Nyt kuitenkin prosecco rosé on saanut virallisesti myynti- ja vientiluvan lakimuutoksen ansiosta.

Proseccoa tuotetaan Pohjois-Italiassa glera-rypäleestä. Roseeversioon yhdistetään pinot noir -rypälettä tuomaan väriä ja marjaista makua. 

Viinimediat ovat povanneet roseeprosecolle menestystä. Prosecon myynnin uskotaan uusien tuotelanseerausten myötä nousevan jopa 75 miljoonalla pullolla vuodessa. Prosecco-tuottajat ovat lakimuutoksesta iloisia, sillä koronakriisi on tänä vuonna iskenyt myös kuohuvien myyntiin. 

– Olemme kiitollisia päättäjille, jotka mahdollistivat tämän tärkeän päätöksen näinä vaikeina aikoina, Prosecco DOC -konsortion puheenjohtaja Stefan Zanette totesi aiemmin tänä vuonna Drinkbusiness-lehdelle.  

"Kuohuviinikategorian ensi vuoden nousukas"

Suomeen rosee-proseccoa tuo ensimmäisten maahantuojien joukossa muun muassa Winestate. Yrityksen viiniasiantuntija, master of wine Tuomas Meriluoto uskoo italialaisen hittikuplivan roseeversion menestykseen.  

– Kyllä me tälle isoa suosiota povaamme. Uskon, että se kasvaa isoksi kategoriaksi kuohuviinien joukkoon. Prosecco on nostanut Italian suosiota viinimaana tähänkin asti ja trendi on kiihtyvä, Meriluoto sanoo.

Koska roseetuotteiden suosio on nyt ylipäänsä kovaa, on todennäköistä, että myös kuohuviinikategoriassa lanseerattu roseeuutuus myy hyvin. Meriluoto uskoo, että Italia kiilaa viimeistään ensi vuonna Espanjan ohi suosituimpana viinimaana.

–  Varmasti rosee-prosecco ottaa siitä osansa. Uskon, että se on kuohuviinikategorian ensi vuoden nousukas. Tuskin se tavallista proseccoa ohittaa myynneissä, mutta kuitenkin.

Rosee-proseccoa tulee tänä vuonna myyntiin Alkoon muutamilta maahantuojilta. Ensimmäiset pullot ilmestynevät alkoon marraskuun puolivälissä. Erät saattavat kuitenkin olla vielä melko pieniä. 

–  Määrät ovat kiinni siitä, kuinka monella tuottajalla on saatavilla vuoden 2019 proseccoa. Tänä vuonna ei saa lanseerata kuin vuoden 2019 vuosikertaa, joten saatavuus voi olla pientä. 

Vuoden 2021 alussa tilanne kuitenkin muuttuu, kun vuosikerta 2020 tulee saataville. Monet tuottajat satsaavat omissa rosee-proseccolanseerauksissaan alkuvuoteen 2021. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja