Opiskelijoiden suosimaa Gambinaa hamstrataan nyt Alkosta – kulttijuoman resepti muuttuu, valmistaja kertoo syyn: "Oli kaksi vaihtoehtoa, kumpaakaan ei haluttu tehdä"

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Pitkän historian omaavan väkevän viinin, Gambinan, reseptiin on tulossa muutos. Tieto mahdollisesta muutoksesta sai juomaa fanittavat opiskelijajärjestöt huolestumaan ja hamstraamaan klassikkoa Alkoista. Kysyimme valmistajalta, miten Gambina todellisuudessa muuttuu.

Videolla nerokas vinkki viinitonkan avaamiseen.

Jo vuonna 1932 myyntiin tullut väkevä viini Gambina on muodostunut vuosikymmenten varrella todelliseksi klassikoksi. Tämä vermutti- ja ginipohjainen juoma on saavuttanut kulttimaineen esimerkiksi erilaisissa opiskelijajärjestöissä. Tampereella juoman fanitus on viety niin pitkälle, että yliopiston opiskelijat ovat perustaneet oman Tampereen Akateemisesti Sivistyneet Gambinan Ystävät -yhdistyksen.

Yhdistys on ilmaissut huolensa Gambinan mahdollisesta reseptimuutoksesta Instagram-tilillään.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Yhdistyksen saamien tietojen mukaan Gambinan viinipohja olisi muuttumassa omenaviinistä valkoviiniksi. 

– Sisäpiiristä kuultujen tietojen mukaan nykymuotoista Gambinaa ei enää täydennetä alkoihin, vaan tällä hetkellä kaupoissa olevat ovat lajinsa viimeisiä, Kampiviinan Instagram-päivityksessä tilitetään.

Yhdistyksen mukaan tieto muutoksesta on aiheuttanut "Gambinakadon" ja useat Alkot ovat jo tyhjenneet rubiininpunaisesta juomasta. Toisessa Instagram-päivityksessä yhdistys toivoo, että juoman fanit antaisivat omenaviinipohjaiselle versiolle kunnolliset jäähyväiset.

– Yksikään pullo ei ansaitse tulla ostamattomaksi.

Tampereen lisäksi myös muiden kaupunkien opiskelijajärjestöissä on oma Gambina-fanikuntansa. Oulussa esimerkiksi on oma Oulun Gambinan ystävät ry. Gambina on myös esiintynyt lukuisissa suomalaisissa lauluissa. Muun muassa Juice Leskinen on tehnyt kappaleen Iso Gee. 

"Oli kaksi vaihtoehtoa, kumpaakaan ei haluttu tehdä"

Onko kulttijuoma siis todella muuttumassa? Kysyimme asiaa juomaa valmistavalta Altialta. Altian Markus Hannulan mukaan Gambinan resepti todella hieman muuttuu, mutta opiskelijayhdistyksen huoli muutoksesta on turha. 

– Se pitää paikkansa, että pohjaviini tulee muuttumaan joskus kuun puolenvälin jälkeen. Silloin tulee uudet tuotteet, mutta hyvin isoissa lainausmerkeissä "uudet tuotteet", Hannula kuvailee.

Gambina on alunperin yksi Alkoholiliike Oy:n vanhimmista tuotteista. Sen valmistus aloitettiin vuonna 1932 ja se kuului Viinake-nimiseen sarjaan. Nuori Alkoholiliike halusi tarjota asiakkailleen myös omia valmisteita - muutakin kuin viinaa ja mielellään sitä miedompaa.

Kyse on Hannulan mukaan EU:n muuttuneesta tulkinnasta kyseisen juomaryhmän lainsäädäntöön. Uuden tulkinnan vuoksi Gambina ja monet muut väkevät viinit olisivat muuttuneet väkevien alkoholijuomien verotuksen alaisiksi. Hannulan mukaan tämä tarkoitti käytännössä sitä, että juomalle oli tehtävä jotain,

– Oli kaksi vaihtoehtoa. Olisimme voineet nostaa hintaa useilla euroilla tai lopettaa tuotteen. Kumpaakaan emme halunneet tehdä, vaan etsimme keinon pitää Gambinan samanlaisena kuin ennen.

Vaikka Gambinan pohjaviini nyt muuttuukin, eroa ei Hannulan mukaan huomaa maussa mitenkään.

– Juoma on profiililtaan ihan samanlainen kuin ennenkin. Alkoholit ovat samoja, vain se pohjaviini muuttuu. Olemme maistelleet aika montaa viiniä, jotta olemme löytäneet Gambinaan juuri sen oikean pohjaviinin. Kyseessä on kuitenkin klassikkotuote, Hannula vakuuttaa.

Gambinan etikettiinkin tehdään vain pieniä viilauksia. Design pysyy samana, mutta tekstejä täytyy tietysti hieman muuttaa muuttuneen ainesosasisällön vuoksi. Tämän vuoksi tuotteiden toimitukseen tulee pieni katko. Heinäkuun alussa voimaan astuneen EU:n lakitulkintamuutoksen vuoksi Altia ei voi toimittaa enää vanhoja Gambina-tuotteita varastoltaan Alkoihin.

Gambina, Sorbus, Vinetto...

Vaikka Alkon valikoima onkin kehittynyt melkoisesti vuoden 1932 jälkeen, Gambinalla on edelleen omat markkinansa. Hannulan mukaan kyseessä on iso ja jopa kasvava tuote.

– Oma analyysini on, että siitä on tullut tarpeeksi retro. Eihän nykysukupolvi juo sitä, mitä omat vanhemmat ovat juoneet, mutta he haluavat kokeilla sitä, mitä isovanhemmat joivat. Edellinen sukupolvi oli nolo, mutta sitä edellinen cool, Hannula nauraa. 

Gambinalla on samanlainen kannattajaryhmänsä kuin esimerkiksi vuonna 2010 markkinoilta poistuneella Sorbus-pihlajanmarjaviinillä oli aikoinaan. Sorbus eli ”Soppa” oli myynnissä vuodesta 1935, kunnes sen tuotanto lopetettiin heikon kysynnän vuoksi vuonna 2010. Sorbus kuitenkin teki eräänlaisen comebackin vuonna 2019, kun siitä lanseerattiin 6,5-prosenttinen Sorbus Cocktail -juoma.

– Sorbuksesta ja muutamasta muustakin juomasta tulee edelleen kyselyitä, että voisiko ne tuoda takaisin. Myös Vinettoa pyydetään. 

Lakimuutos vaikuttaa Gambinan lisäksi myös muihin väkeviin viineihin. Altian osalta tämä tarkoittaa reseptimuutosta esimerkiksi Last-tuotesarjaan sekä Väkevä Viini -tuoresarjan Mansikka-, Vadelma- ja Mustaherukka-tuotteisiin. Lakimuutos koskee kaikkia valmistajia, joten myös muissa juomissa tullaan näkemään joko reseptimuutoksia tai mahdollisia hinnankorotuksia.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat