Nämä kuohuviinit viedään nyt käsistä: "Valtavan suosittuja"
Millaiset kuohuviinit maistuvat nyt suomalaisille? Selvitimme viiniasiantuntijalta tämä hetken kuohuviinitrendit.
Jos suomalaiset olivat ennen vahvasti espanjalaisten cava-kuohuviinien pauloissa, viime vuosina niiden ohi ovat kiilanneet vaivihkaa italialaiset proseccot. Proseccojen suosion kasvua selittää ainakin muutaman vuoden takainen roseeprosecco-ilmiö.
Proseccot valtavan suosittuja – crémantit uutena haastajana
Wennercon viiniasiantuntija Joonas Vainio vahvistaa proseccojen olevan edelleen vahvin trendi kuohuviineissä.
– Proseccot ovat valtavan suosittuja, ehkä juuri sen takia, että ne ovat helposti lähestyttäviä, Vainio arvioi MTV Uutisille.
Suomalaiset ovat niin ruoka- kuin juomavalinnoissaankin hyvin hintatietoisia ja tämä näkyy myös kuohuviinihyllyillä. Vainion mukaan monien muiden alkoholijuomien tapaan myös proseccojen hinnat ovat kavunneet ylöspäin. Niinpä myös proseccoille on löytynyt uusia haastajia.
– Kun monien proseccojen hinnat ovat hieman nousseet, niin samassa hintaluokassa kilpailevat nyt myös ranskalaiset crémantit.
Samppanjamenetelmällä valmistettujen crémantien hinnat lähtevät noin 15 eurosta ylöspäin.
– Ne osuvat mielenkiintoiseen hintapisteeseen ja tarjoavat askeleen laadullisesti ylöspäin monista proseccoista.
Vainio kuvailee crémant-kuohuviinien asettuvan arkisen proseccon ja laadukkaan samppanjan välimaastoon. Moni asiantuntija sanoo laadukkaan crémantin olevan usein jopa parempaa kuin peruslaatuinen samppanja.
Englantilaista kuohuviiniä luksuksen janoon
Erityisesti viiniharrastajia on kuplivien maailmassa kiehtoneet jo jonkin aikaa myös englantilaiset kuohuviinit. Niiden hintataso on tosin monelle liikaa ainakin arkiseen kilistelyyn.
– Englantilaiset kuohuviinit kilpailevat luksusviinikategoriassa. Niiden hinnat lähtevät noin 40 eurosta, joten ne ovat tietyllä tavalla samppanjan kilpailijoita, Vainio sanoo ja vinkkaa vielä:
– Laadullisesti englantilaiset kuohuviinit ovat huikeita, joten jos haluaa kokeilla jotain uutta, niin sieltä löytyy superherkullisia ja kiinnostavia tuotteita.
Kuohuviinejä muovipulloista?
Viinipakkauksissa on viime vuosina nähty monenlaisia innovaatioita ja myös asenteet erilaisia pakkauksia kohtaan ovat selvästi muuttuneet.
Winestaten viiniasiantuntija ja Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoi syksyllä ympäristöystävällisten pakkausten ottavan koko ajan vankempaa jalansijaa Alkon hyllyillä.
– Uskon, että kymmenen vuoden päästä lasipullot ovat arkiviinien osalta jo historiaa, Meriluoto arveli tiedotteessa.
Arkiviineillä Meriluoto viittasi alle 13 euron hintaluokan viineihin, joita joita ei ole tarkoitettu ikäännytettäväksi. Nämä viinit siis nautitaan pian ostohetken jälkeen.
Kuohuviinejä ei kuitenkaan niin vain muovi- tai pahvipakkauksiin pakata, sillä juomien sisältämä hiilidioksi vaatii käytännössä ympärilleen painetta kestävän lasin. Nyt markkinoille on kuitenkin jo ilmestynyt ensimmäisiä vaihtoehtoisia pakkauksia, kertoo Wennercon Joonas Vainio.
Syksyllä Alkon valikoimiin tuli ensimmäinen muovipulloon pakattu kuohuva, italialainen Tutto è possibile. Kyseessä ei ole puhdas kuohuviini, vaan puolikuohuva.
Tavallisten kuohuviinien pakkaaminen muovipulloihin vaatisi kuitenkin myös lainsäädöllisiä muutoksia: esimerkiksi samppanjan ja proseccon valmistukselle ja pakkaamiselle on olemassa tarkat kriteerit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Pika bébét
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan