Suomen suosituimmat irtokarkit: Ostatko sinäkin näitä?

Kaikki Amerikan pastillit maistuvat kirsikalta! Näin raati reagoi totuuteen karkkien mausta 2:48 Kaikki Amerikan pastillit maistuvat kirsikalta! Näin raati reagoi totuuteen karkkien mausta
Mikä väri on suosikkisi Fazerin Amerikan pastilleja -karkkipussista? Suurin osa ihmisistä tuntuu liputtavan silmää räpäyttämättä oranssin pastillin puolesta, mutta oikeasti värillä ei ole väliä – kaikki pastillit maistuvat samalta.

Millaiset irtokarkit ja makeiset suomalaisille maistuvat?

Suomalaisilla on lähtökohtaisesti vuodesta toiseen samat suosikit irtokarkkiostoksilla – vain suosituimpien järjestys listalla muuttuu aika ajoin.

Vuoden 2023 myydyimpien irtokarkkien myynneissä on nähtävillä kuitenkin sosiaalisen median vaikutus sekä hintojen nousu.

Cloettan CandyKing sekä Urjalan makeistukku paljastivat 15 myydyintä makeistaan.

Irtomakeismyynnissä kirpeä karkki nousi ykköseksi

Cloettan tiedotteen mukaan irtomakeismarkkinat ovat jälleen koronavuosien jälkeisessä nousussa. Arvion mukaan markkinat kasvoivat vuonna 2023 reilu 10 prosenttia.

Markkinat ovat tiedotteen mukaan kasvaneet kuluttajien toiveiden mukaan muokatun valikoiman sekä parantuneen hygienian ansiosta.

Suosituimpien irtokarkkien kärkikymmenikössä ei ole tapahtunut viime vuosina dramaattisia muutoksia, mutta esimerkiksi kirpeät pääkallot ovat parin viime vuoden aikana nousseet myydyimpien joukkoon.

– Kirpeiden karkkien suosio näkyy etenkin TikTokissa, jossa nuoriso fanittaa niitä. Viime vuoden yllättäjä on kuitenkin ollut Tupla Crispy Puffs. Niissä kaupoissa, missä se on valikoimassa, se on noussut myydyimpien irtomakeisten joukkoon, Cloettan tuoteryhmäpäällikkö Elina Levonmaa kertoo.

Ostetuimmat CandyKing-irtomakeiset vuonna 2023

  1. Fizzypop
  2. Center Original
  3. Suklaa Crisp 
  4. Pääkallot
  5. Sirkus Aakkoset 
  6. Vanilja Fudge
  7. Susu-Pala
  8. Noitapilli
  9. Punainen Raketti 
  10. Nallekarkit
  11. Kirpeä Pääkallo
  12. Mato
  13. Crispy Bite 
  14. Jellybean rae
  15. Vaahtokanttarelli 

Verrattuna vuoden 2021 myydyimpiin irtokarkkeihin, suosituimpien karkkien listalla on kuitenkin tapahtunut jonkin verran muutoksia sijoituksissa.

Esimerkiksi tämän vuoden ykkönen, Fizzypop, piti vuoden 2021 myynneissä sijaa kolme. Suosituimman viidentoista joukosta ovat parissa vuodessa kokonaan pudonneet Kanolds Gräddkola, Polly original, Apina sekä Hedelmä Aakkoset.

Makeistukussa kotimaiset makeiset pärjäävät huonosti

Urjalan makeistukku ei toimi aivan samalla tavoin kuin "normaali" irtokarkkimyynti ja valikoimakin poikkeaa melko paljon muista karkkikaupoista.

– Meillä top 20:n sijoitukset eroavat jonkin verran markettien irtokarkeista. Meillä myydään paljon tuotteita, joita ei niin sanotusta kivijalasta saa ja tämä korostuu listauksessa, Timo Tuominen makeistukusta kertoo.

Hieman yllättävää on se, ettei makeistukun myydyimmän kahdenkymmenen makeisen sijaan mahdu yhtäkään salmiakkikarkkia. Tuomisen mukaan myös suklaakarkkien osuus myydyimpien kärjessä on hieman vähentynyt verrattuna edellisiin vuosiin.

Urjalan makeistukun myydyimmät makeiset 2023

  1. Bubs Vadelmalakritsi vaahtokallot 
  2. Karkkikeisarin sekoitus 
  3. Bubs Punaiset Salamat 
  4. Chew Bons hedelmätoffeet 
  5. Panda Ahaa Suklaacrisp suklaapalat 
  6. Haribo Brunetter Lakutoukka 
  7. Makeistukun Jumbo Suklaarusinat 
  8. Aroma Vadelmavene 
  9. Bubs Banana Ovaalit 
  10. Franssons Nallar Suklaavaahtonallet 
  11. Haribo Hedelmätutti 
  12. Pedro Karkkihampurilaiset 
  13. Toms Tennismailat XL 
  14. Makeistukun Cokispullot 
  15. Makulaku Jättitäytelaku Mansikka  

Yllättävä ilmiö on myös se, että suomalaiset karkit eivät käy hyvin kaupaksi. 

– Kotimaiset makeiset sijoittuivat heikoimmin kuin koskaan aiemmin. Tähän on syynä suomalaisten karkkien voimakkaampi hinnannousu suhteessa ulkomaisiin makeisiin. Viime vuonna parhaiten menestyivät ne, jotka pystyivät pidättäytymään hinnankorotuksista, Tuominen kertoo.

CandyTown ei vastannut MTV Uutisten yhteydenottoon.

Katso myös: Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä?

Kunnon retropläjäys! Muistatko vielä nämä karkit ja suklaat menneiltä vuosikymmeniltä? 2:24
Videolla Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston kuvia Hellaksen makeisista menneiltä vuosikymmeniltä.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!