Muistatko vielä "kahvipavut"? Tässä salaisuus retrokarkin suosioon: "Sehän meillä suomalaisilla on sydäntä lähellä"

0:43 Muistatko vielä reseptikortit?

Kaipaatko sinä vanhoja ja kunnollisia kahvipapukarkkeja? Esimerkiksi Fazerin valikoimissa papumakeisia on myyty sekä pahvirasiassa että läpinäkyvässä muovipussukassa.

Yllä oleva video esittelee toisen aikansa ilmiön! Muistatko vielä reseptikortit? Monen suomalaisen kotoa löytyy 1970-luvulla muoti-ilmiöksi nousseita kortteja.

"Ikävöin niitä kahvipapu-karkkeja, niistä olen ennenkin täällä höyrynnyt. Kova, ohut, hauras kuori, noin suklaarusinan kokoinen karkki, sisällä nestemäistä, kahvilta maistuvaa makoisaa täytettä. Nam!", toteaa yksi nettikeskustelija.

"Olivat tosi hyviä, kahvi maistui kahvilta muttei silti karvaalta", komppaa toinen.

Kyseinen keskustelu on vuodelta 2006. Ikävä oli totta 14 vuotta sitten, ja se on totta nyt: kun kansalaisilta kysytään, millaisia retrokarkkeja he ikävöivät, moni muistaa menneiden vuosien kahvipapukarkit.

Muotonsa vuoksi haastava valmistaa

Esimerkiksi Fazerin valikoimissa kahvipapu-makeisia on myyty sekä pahvirasiassa että läpinäkyvässä muovipussukassa.

– Kahvipapu oli muotonsa vuoksi haastava valmistaa, ja sen valmistuksesta tuli paljon hävikkiä, Liisa Eerola Fazerin viestinnästä paljastaa.

Miksi maku jää vuosikymmeniksi mieleen?

Fazerin tuotannossa kahvipapu oli 1900-luvun alkupuolelta vuoteen 1981 asti. Esimerkiksi kakkujen koristeluun käytettäviä suklaakahvipapuja saa toki kaupoista edelleen, mutta jostain syystä menneisyyden karkit tuntuvat aina maistuneen paremmalta. Osasyyllinen ilmiössä on varmasti aika.

– Muotoon tämän karkin suosio varmastikin perustuu, samoin kuin hyvään kahvin makuun. Sehän meillä suomalaisilla on sydäntä lähellä, Eerola uskoo.

Muistatko? Tältä kahvipapumakeiset näyttivät:

Keskustelun lähde: Keskustelu.suomi24.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja