Suomen parasta "pikaruokaa"? Heinolalaisravintolan herkku tunnetaan pian maailmallakin

esfa22_kusmiku_karjalanrieskabyIlkkaSiitari
Karjalanrieska on käytännössä karjalanpaistilihaa höysteineen käärittynä perunarieskaan. Rieskan välissä on lihan lisäksi muun muassa katajanmarjoilla pikkelöityä porkkanaa, puolukoita sekä persiljaa. Food Camp Finland

Lahdessa järjestettiin viikonloppuna maailman suurimman street food- eli katuruokakilpailutapahtuman Suomen osakilpailu. Suomen parhaaksi katuruoka-annokseksi valikoitui lopulta heinolalaisravintolan taidonnäyte.

Lauantaina 24.9. Lahdessa päästiin katuruoan makuun, kun kaupungissa järjestettiin ensimmäistä kertaa European Street Food Awards -mittelön Suomen osakilpailu. EFSA 2022 keräsi toistakymmentä tuhatta kävijää Lahden Sibeliustalon rantaan, kertoo osakilpailun järjestänyt Food Camp Finland.

Heinolalainen karjalanrieska ylsi voittoon

Oman katuruoka-annoksensa kilpailuun arvosteltavaksi toi yhteensä 12 eri ravintolatoimijaa eri puolelta Suomea. Mukana olivat muun muassa burgerikilpailuissa menestystä niittäneet salolainen, savustetusta lihastaan tunnettu JJ’s BBQ sekä kotkalainen burgeriravintola The Van Kotka.

Pääkilpailun tulokset

1. Kusmiku, Heinola, kilpailuannoksellaan Karjalanrieska
2. Buli, Vantaa, kilpailuannoksellaan Brisket & Mac N Cheese
3. JJ’s BBQ, Salo, kilpailuannoksellaan JJ’s Brisket Burger

Burgereilla ja brisketeillä ei kuitenkaan tällä kertaa ihan ylletty kisan kärkisijalle, vaan voiton nappasi heinolalaisravintola Kusmiku uniikilla karjalanrieskallaan.

– Vaikka kilpailun taso oli erityisen kova ja hyvin tasainen, Kusmikun annos ansaitsi voiton. Se edustaa innovatiivista suomalaisuutta, joka on tärkeä asia pitää mielessä, kun lähtee edustamaan Suomea Saksaan lokakuussa, muistuttaa kilpailun päätuomarina toiminut, Social Burgerjoint -ketjusta tuttu Mika "Pikkis" Tuomolatiedotteessa.

Kilpailun tuomaristo koostui ruoka-alan ammattilaisista. Kusmiku-ravintolan voittaja-annos karjalanrieska on käytännössä karjalanpaistilihaa höysteineen käärittynä perunarieskaan. Rieskan välissä on lihan lisäksi muun muassa katajanmarjoilla pikkelöityä porkkanaa, puolukoita sekä persiljaa.

Kansainvälisiin kilpailuihin edustamaan: "Heinolasta voi ponnistaa vaikka mihin" 

Kusmiku-ravintolan yrittäjä Miku Leppälä kuvaili tunnelmiaan sosiaalisessa mediassa kilpailun jälkimainingeissa.

– Tää on ihan huikeeta. Me oltiin sellaisessa seurassa, että huhhuh. Ihan mielettömiä ruokia, ihan mielettömiä annoksia ja sit me voitettiin. Vetää nöyräksi ja hiljaiseksi, Leppälä kuvaili.

Leppälän mukaan kilpailussa oli hienoa se, että kaikki kilpailijat tsemppasivat myös toisiaan. 

– Suomen katuruokaskene otti hittiä koronasta, mutta on nyt kenties yhtenäisempi kuin koskaan. Me edustamme ylpeydellä parin viikon päästä Münchenissä koko meidän alaa. Ja hei, Heinolasta voi ponnistaa vaikka mihin! 

European Street Food Awards -karsintakiertueeseen on tänä vuonna ilmoittautunut 16 maata. Karsintojen voittajat kisaavat 7–9.10.2022 Münchenin finaalissa, jonne Kusmiku matkaa edustamaan Suomea.

Katso myös video: Tältä näyttää Suomen parhaaksi kruunatussa hampurilaisravintolassa – JJ's BBQ on erikoistunut savustettuun lihaan

0:54
Tunnelmia JJ's BBQ -ravintolassa elokuussa 2020.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja