25-vuotias suomalaiskokki Lari menestyi kansainvälisissä kokkikisoissa – tällä upealla annoksella hän pokkasi erikoispalkinnon

Lari Helenius, 25, pokkasi itselleen pystin nuorten kokkien kansainvälisessä kisassa 1:15 Lari Helenius, 25, pokkasi itselleen pystin nuorten kokkien kansainvälisessä kisassa

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Olon keittiöpäällikkö Lari Helenius palkittiin myöhään keskiviikkoiltana S. Pellegrino Young Chef -kokkikilpailuissa Moskovassa.

Suomea  S. Pellegrinon nuorten kokkien Euraasian osakilpailussa Moskovassa edustanut, 25-vuotias Lari Helenius sai tunnustusta kisasuorituksestaan. Helenius valittiin Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy -erikoispalkinnon voittajaksi. Palkinto jaettiin kilpailijalle, jonka annos reflektoi parhaiten eri kulttuureja ja edusti "kokit ilman rajoja" -ajattelutapaa. Palkinnon voittajan päättivät eri maiden osallistujien mentorit, joiden joukossa oli huippukokkeja maailmalta. Heleniuksen oma mentori kilpailuissa oli keittiömestari Pekka Terävä. Tuomaristossa puolestaan istui Suomesta television ruokaohjelmistakin tuttu keittiömestari Linnea Vihonen

Helenius valittiin S. Pellegrinon kansainväliseen kisaan kymmenien suomalaishakijoiden joukosta.

– Hakemusta varten piti tehdä yksi annos, ottaa siitä kuva ja kirjoittaa resepti. Tämän lisäksi mukaan piti liittää annoksen tarina. Kesällä sain tietää, että minut on valittu semifinaaleihin, Helenius kertoi aiemmin MTV:lle.

Nuorten huippukokkien S. Pellegrino Young Chef -kilpailu järjestetään jo neljättä kertaa. Koko maailmanlaajuisen kilpailun voiittaja selviää keväällä 2020 Milanossa järjestettävässä Grand Finalessa. Tätä ennen käydään 12 alueellista semifinaalia, joiden voittajat pääsevät taistelemaan himoitusta tittelistä. Moskovassa 8.-9. lokakuuta järjestetettyihin 12 kisaajan Euraasian osakilpailuun valittiin Suomesta huippuravintola Olon keittiömestari Lari Helenius, 25.

Moskovan semifinaaleissa Heleniuksen tehtävänä oli valmistaa samainen hakemuksessa esitelty annos, joka arvioitiin kansainvälisen huippuraadin toimesta. Nuoren keittiöpäällikön annoksessa oli turskaa monessa muodossa, ostereita ja kirjolohen mätiä. Annoksessa oli muun muassa turskan nahasta tehtyä mysliä Lari sijoittui kilpailuissa kärkikolmikkoon, mutta tarkempia pistemääriä ei vielä toistaiseksi julkistettu - ainoastaan voittajan nimi.

Venäjän edustaja voitti paikan finaalista

Virallinen Euraasian osakilpailun voitto meni isäntämaa Venäjälle ja ensi toukokuussa järjestettäviin Milanon finaaleihin lähtee moskovalaisravintola Twins Gardenin Vitalii Savelev. Savelevin edustama ravintola on noteerattu maailman 50 parhaan ravintolan listalla sijalle 19. Osakilpailun taso oli kova ja mukana oli nuoria kokkeja mentoreineen useista eri huippuravintoloista Venäjältä, Virosta, Liettuasta ja Suomesta.

Myös Lari Helenius pääsee halutessaan mukaan seuraamaan Milanon finaalia ensi keväänä, sillä kaikki kolme erikoispalkintojen voittajaa kutsutaan paikan päälle.

Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!