Huippuravintoloiden annoksia 5–7 eurolla: Hittitapahtuma porskuttaa koronakriisistä huolimatta – nyt ei tarvitse jonottaa

Petris
Uskoisitko, että kuvassa näkyvä annos on oikeasti jälkiruoka? Kyseessä on Smaku Porvoo 2021 -tapahtumaan osallistuvan PetriS Chocolate'n suklaatartar-annos. Smaku

Vaikka koronapandemia onkin kurittanut kovalla kädellä tapahtuma- ja ravintola-alaa, Porvoosta suureen suosioon pongahtanut ruokatapahtuma Smaku on edelleen voimissaan.

Kerroimme elokuussa 2019 porvoolaisen Laura Pulkkisen tuottamasta Smaku-ruokatapahtumasta. Ajatus Porvoon omasta ruokatapahtumasta syntyi alun perin jo vuonna 2015, kun Visit Finland julkaisi Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian. 

 – Porvoon kaupunki ymmärsi, että "hei, meillä on ravintoloita, mutta haluttaisiin vielä paremmin tuoda esille, että mitä ja millaisia ne ovat". Haluttiin nostaa porvoolaista ruokakulttuuria esille, Smakun tapahtumakoordinaattorina alusta saakka mukana ollut tuottaja Laura Pulkkinen avasi tapahtuman syntyä MTV:lle. 

Pyörät lähtivät pyörimään ja mukaan järjestelyihin liittyi useita tahoja. Ensimmäinen Smaku-tapahtuma järjestettiin lopulta Porvoon Grandissa elokuussa 2016. Triangeli-matkailuhankkeessa tuolloin tuottajana työskennellyt Laura kertoo, ettei ennakkoon osattu yhtään aavistaa, millaiseksi ilmiöksi tapahtuma lopulta kasvaa. 

– Ensimmäiseen tapahtumaan saimme mukaan jo 14 ravintolaa. Oli jännää, kun ei yhtään tiennyt etukäteen, tuleeko tapahtumaan ketään ja kiinnostaako se ketään. Kysmymysmerkki oli myös, miten ravintolat selviävät tiloissa, joissa terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaan ei saa kokata ruokaa. Kaikki piti valmistella etukäteen. 

Korona iski ravintola- ja tapahtuma-alaan, mutta Smaku porskuttaa edelleen

"Muutamien kävijöiden" sijaan ensimmäiseen Smaku-tapahtumaan tulikin 1200 kävijää ja jonot ulottuivat ulos asti. Vuosi vuodelta tapahtuma kasvoi entisestään ja siirtyi isompiin tiloihin Porvoon Taidetehtaalle. Vuonna 2019 Smaku laajeni myös muualle Suomeen ja ensimmäinen Porvoon ulkopuolinen tapahtuma järjestettiin Naantalissa kesäkuussa 2019.

Vaikka varsinaista päätapahtumaa ei järjestetäkään, kannattaa omalla Smaku-kierroksella pitää mielessä vastuullinen toiminta korona-aikana. Maskien käyttöä suositellaan, käsihygienista tulee huolehtia ja pitää riittävää etäisyyttä muihin. Sairaana ravintolakierrokselle ei tule lähteä lainkaan. 

Voisi kuvitella, että koronapandemia ja sitä seuranneet vaikeudet ravintola-alalla olisivat koituneet Smakun kohtaloksi, mutta toisin kävi. Kesällä 2020 Smaku-tapahtumat järjestettiin sekä Naantalissa että Porvoossa poikkeuksellisella tavalla. Isoja päätapahtuma ei turvallisuussyistä järjestetty, vaan ihmiset saivat kierrellä ravintoloissa maistelemassa Smaku-annoksia oman aikataulun mukaan noin kahden viikon ajan. 

– Porvoon osalta kahden viikon aikana kävi yhtä paljon ihmisiä ravintoloissa kuin normaalinakin vuonna. Se oli todella iloinen juttu, Laura kertoo.

Samalla konseptilla on vedetty myös tänä kesänä. Naantalissa tapahtuma järjestettiin menestyksekkäästi kesä-heinäkuun vaihteessa ja Lauran mukaan kävijämäärät jopa kolminkertaistuivat edellisestä vuodesta.

Smaku Porvoo 2021 puolestaan järjestetään 23.8.-4.9. Porvoon tapahtumassa on tänä vuonna mukana 16 paikallista ravintolaa ja niiden 22 eri annosta. Ravintoloiden annosten hinta on tänäkin vuonna 5–7 euroa. Huokealla hinnalla pyritään houkuttelemaan ihmiset liikkeelle ja testaamaan itselleen uusiakin ruokapaikkoja. 

– Eihän tuo seitsemän euron annos ole mikään kultakaivos kenellekään, mutta ravintolat näkevät tässä sen markkina-arvon, Laura totesi aiemmin. 

Smaku 2021: Vanhoja suosikkeja ja uusia yllättäjiä

Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta ja valitaan vuosittain Porvoon Makuaarre. Voiton on vienyt jo kahtena vuonna peräkkäin porvoolainen perheravintola Seireeni. Viime vuonna ravintolan karitsalasagne äänestettiin voittoon.

Seireenin keittiöpäällikkö Jukka Markkula arvelee Uusimaa-lehdelle smakuilijoiden arvostavan rehellistä ruokaa.

– Ehkä meidän annokset ovat kuitenkin olleet helposti lähestyttäviä. Ehkä ne kansalaiset ja raatilaiset ovat maistaneet siitä sen rakkauden, mitä siihen on laitettu, Markkula totaa Uusimaa-lehdelle. 

Tänä vuonna Porvoon Smakussa ensikertalaisina mukana ovat muun muassa huikean miljöön omaava Sannäsin kartano sekä luomulihastaan tunnettu Bosgårdin tila. Makuaarteita kannattaa siis lähteä etsimään Porvoon keskustan ulkopuoleltakin. 

Vanhassa kaupungissa uutuutena patsastelee puolestaan keväällä ovensa avannut RUNO Hotel Porvoo, jossa pääsee maistelemaan smakuannoksena sillivoileipää. Hotellissa on riittänyt asiakkaita läpi kesän ja kehutulle aamiaiselle sekä brunssille on riittänyt kysyntää yli äyräiden. 

– Hotelli on ollut kesällä niin täynnä, että emme ole pystyneet ottamaan ulkopuolisia aamiaisasiakkaita hirveästi. Brunssiasiakkaat ovat tulleet täysin hotellin ulkopuolelta. Kun Helsingin Sanomat kirjoitti brunssistamme, se toi kovaa buustia, yksi hotellin omistajista, Erkka Hirvonen kertoo.

Jos kuva ei näy katso se täältä.

Videolla: Smaku-tapahtuman antia Naantalissa kesällä 2020

2:59

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja