Kansainvälisille Michelin-vieraille tarjoiltiin Helsingissä "kanaviillokkia" ja saunamakkaraa

michelin-kuva
Michelin-kutsuvieraiden joukossa oleville kansainvälisille toimittajille ja keittiömestareille tarjoiltiin suomalaisia perinneherkkuja modernissa muodossa. MTV

Michelin-tähtiseremonia on tuonut runsaasti kansainvälisiä vieraita Suomeen. 

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa ikinä Helsingissä. Tähtienjako suomalaisille, ruotsalaisille, tanskalaisille, norjalaisille ja islantilaisille huippuravintoloille suoritetetaan maanantai-iltana 27.5.2024 Savoy-teatterissa.

Ohjelmaa hyvän ruoan ystäville ja kansainvälisille kutsuvieraille

Varsinaisen seremonian lisäksi Michelin-tähtihuumaan liittyy myös monenlaista oheisohjelmaa. Helsingin kaupunki järjestää muun muassa Senaatintorilla maanantaina Michelin-gaalan kisakatsomon. Lisäksi kaupungissa järjestetään monenlaista ohjelmaa sisältävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot 24.5.–16.6.2024.

Sunnuntaina 26.5. Michelin-kutsuvieraille järjestettiin sen sijaan medialle ja ravintoloitsijoille suunnattu kulinaristinen ilta Helsingissä. Vieraat kuljetettiin upeassa kesäsäässä Helsingin edustalla sijaitsevalle Lonnan saarelle.

Paikalla oli kansainvälistä mediaa eri puolelta Eurooppaa: ainakin Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä, Ruotsista, Virosta, Espanjasta sekä Isosta-Britanniasta.

"Roskakalasta" muurinpohjalettuihin

Illan aikana päästiin maistelemaan viittä erilaista Helsinki-ruokaa, jotka olivat keittiömestari Tommi Tuomisen (Finnjävel, Demo ja Toppa) sekä Tomi Laakson (Lonna) ideoimia. 

– Ideana oli tarjota rentoa suomalaista ruokaa, voisi sanoa jopa lohturuokaa. Meillä on lettuja ja kouluruokaloista tuttuja ruokalajeja, Tuominen kertoi tapahtumassa.

Kansainväliset vieraat pääsivät maistelemaan huippukokkien loihtimia versioita muun muassa saunamakkarasta, kanaviillokista sekä muurinpohjaletuista. Listalla oli myös "roskakalaa" eli savustetusta särjestä tehtyä moussea ruislastulla tarjoiltuna. 

Saunamakkara ihastutti

Saunamakkaraa tarjoiltiin nimensä mukaisesti Lonnan saarella sijaitsevilla saunoilla, jonne vieraat pääsivät myös halutessaan löylyihyin. Kansainvälisille vieraille kerrottiin infolappusissa, miten suomalaisilla on tapana kypsentää makkaraa kiukaalla alumiinifolioon käärittynä.

– Tämä on ehkä paras makkara, jonka olen syönyt, brittitoimittaja ylisti saunamakkaraa maistettuaan.

Kyseessä oli lammasmakkara, joka tarjoiltiin lipstikkamajoneesin kera, joten aivan tavallisesta sauna-Campingista ei tällä kertaa ollut kyse.

"Kanaviillokkia" uudessa muodossa

Kiinnostusta herätti myös kanaviillokki, joka markkinoitiin vieraille "suomalaisena kanacurryna". Samalla kansainvälistä mediaa sivistettiin kertomalla suomalaisesta kouluruokaperinteestä: Suomi aloitti maailman ensimmäisenä maana ilmaisten koululounaiden tarjoamisen kaikille oppilaille 1940-luvulla. 

– Yksi mielipiteet jakavista ruokalajeista on ollut kanaviillokki. Sitä joko rakastettiin tai vihattiin, riippuen reseptistä ja koulun keittäjän keittotaidoista. 

Kanaviillokkiakaan ei kansainväliselle medialle tarjoiltu sen perinteisimmässä muodossa. Ruokalaji oli käytännössä keksitty kokonaan uudelleen, mutta sen raaka-aineet ja maut kunnioittivat kuitenkin perinteistä versiota.

– Vau, maistuu todella voimakkaalta, eräs median edustaja analysoi. 

Mitkä suomalaisravintolat palkitaan tänä vuonna arvostetulla Michelin-tähdellä? MTV Uutiset uutisoi Michelin-tähtiseremonian tuloksista maanantai-iltana.

Katso myös: Porvooseen ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 2023! 

Porvooseen ensimmäinen Michelin-tähti! Haastattelussa Ravintola Vårin ravintoloitsijat 5:14
Haastattelussa Ravintola Vårin ravintoloitsijat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.